Svenska officerare får viktiga FN-uppdrag

Generalmajor Per Lodin utsågs nyligen av FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon till chef för insatsen UNMOGIP (UN Military Observer Group in India and Pakistan). Överste Pär Blid får samtidigt jobbet som FN:s militära rådgivare i Syrien.

Insatsen Unmogip (United Nations Military Observer Group in India and Pakistan) övervakar vapenvilan mellan Indien och Pakistan. (Arkivbild)
Insatsen Unmogip (United Nations Military Observer Group in India and Pakistan) övervakar vapenvilan mellan Indien och Pakistan. (Arkivbild) Foto: Försvarsmakten

UNMOGIP övervakar vapenvilan mellan Indien och Pakistan längs stilleståndslinjen i Jammu- och Kashmirområdet. Insatsen etablerades redan 1949. Som chef för insatsen kommer Per Lodin få växla mellan två högkvarter, halva året i Srinagar, Indien och halva året i Islamabad, Pakistan.

Per Lodin kommer närmast från FMV där han varit chef för avdelningen för anskaffning och logistik och tillträder sin nya post den 2 juli 2016.

Överste Pär Blid har utsetts till FN:s Senior Military Adviser i Syrien. Han tillträder sin post den 6 juli 2016 och utnämningen gäller sex månader framåt med möjlighet till förlängning. Pär Blid placeras på OSE-Syria (Office of the Special Envoy for Syria) i huvudstaden Damaskus.