Nu startar Våreld 16

Nu börjar övning Våreld. Under de senaste dagarna har deltagare i övningen anlänt till Skövde och gjort de sista förberedelserna. Nu är de på plats på övningsfältet och har fått order om att framrycka.

Våreld 16 i Skövde. 42:a mekaniserade bataljonen. Skaraborgs regemente, P 4. Stridsfordon 90
Våreld 16 i Skövde. 42:a mekaniserade bataljonen. Skaraborgs regemente, P 4. Stridsfordon 90
42:a mekaniserade bataljonen har haft sina deltidsanställda inkallade under helgen för att förbereda sig inför Våreld 16. Foto: Joakim Elovsson/Försvarsmakten
Våreld 16 i Skövde. 42:a mekaniserade bataljonen. Soldater ur Skaraborgs regemente, P 4
Utvärdering är viktigt under övningen. Gör om, gör rätt! Foto: Joakim Elovsson/Försvarsmakten

Våreld är en övning som genomförs för att träna de ingående förbanden på att tillsammans lösa uppgifter och bidra till ökad förmåga av Sveriges försvar. Det är cirka 1 500 deltagare från 11 olika förband som ingår i övningen. Med start 24 maj pågår övningen fram till måndag 30 maj.

Ett av de större övningsmomenten kommer att genomföras inne i centrala Skövde. Bataljonen med cirka 1 000 personer och 300 fordon kommer få i uppgift att anfalla genom staden för att nå garnisonsområdet där de ska öva strid i bebyggelse.

– Det är viktigt för oss att kunna öva i den typen av infrastruktur som det innebär att vara inne i Skövde. Vi ska kunna lösa uppgifter där om det skulle behövas och dessa måste vi ha övat i rätt miljö, säger Mattias Brehag som är övningsledare för Våreld.

Men innan det är dags för anfallet genom Skövde ska alla ingående delar öva tillsammans under veckan. Med på fältet finns stridsvagnar och stridsfordon från Skaraborgs regemente, Norrbottens regemente och Södra Skånska regementet som tillsammans ska genomföra mekaniserad strid. Som stöd behövs funktioner som minröjning, underhåll, samband, artilleri med mera. För att detta ska fungera är Göta ingenjörregemente, Trängregementet, Artilleriregementet, Ledningsregementet, Livregementets husarer, Luftvärnsregementet och Försvarsmedicincentrum med på övningen. För att utvärdera övningen finns Markstridsskolan med.

Alla ingående system av funktioner i övningen kräver ledning och under Våreld deltar 2:a brigadstaben.