Specialist på långa avstånd

För prickskytten är precision en nödvändighet

En prickskytt är specialiserad på att skjuta på långa avstånd, under pressade förhållanden och med stor precision. De kan röra sig och fungera självständigt och till del fungera som både ögon och öron gällande motståndarens rörelser, tillhåll och omfattning. En prickskytt kan vara nog för att skapa rädsla, förvirring och otrygghet. Du ser dem inte. Men de ser garanterat dig.

Porträtt Mathias Spiik.
Mathias Spiik jobbar som funktionsansvarig för prickskytte vid Markstridsskolan. Foto: Caroline Segerdahl/Försvarsmakten

Vid Markstridsskolan finns Försvarsmaktens funktionsföreträdare för prickskytte. Mathias Spiik har mångårig erfarenhet inom området och jobbar med att driva kunskapen om och utvecklingen av prickskyttesystemet framåt.

— Mitt jobb är att se till att det finns kunskap om den här förmågan och att den tas med i beaktande när vi utformar vår organisation. Under lång tid har prickskytteförmågan hamnat lite i skymundan, vilket är väldigt synd. Vi kan använda det här systemet på ett mycket bättre sätt än vi gör idag. Det är ett relativt billigt system med stor effekt, som vi ser behöver växa och användas i högre utsträckning inom Försvarsmakten.

Öva mycket och ofta

Den årliga skarp- och prickskyttetävlingen som anordnas av Markstridsskolan är ett sätt att se till att de utbildade skyttarna runt om i landet håller uppe sina färdigheter genom kontinuerlig övning och träning. 

— Det här är en färskvara, som så många andra färdigheter. För att bli bra krävs att man är dedikerad och att man är villig att öva mycket och ofta. Den här tävlingen syftar till att få en årlig kontroll på var man ligger och motivera att hålla sig på en hög nivå gällande färdigheterna som skytt, berättar Mathias. Sedan är det här också ett bra tillfälle för oss som företräder funktionen att få ett grepp på vilken nivå vi har på våra prickskyttar i Försvarsmakten genom att samla dem och testa deras förmåga och färdighet.

Och det är en färdighet som slipas fram över lång tid, där skickligheten kommer från ett genuint intresse för skytte i kombination med talang. En prickskytt lämnar inget år slumpen. Väder, vind, avstånd, miljö är bara några av de parametrar som tas i beaktande. Precision och effektivitet är tillsammans med uthållighet ord som väl beskriver prickskyttens karaktär.

— Man måste vara noggrann och ha förmågan att i stor utsträckning tänka själv. Som prickskytt är du inte alltid i närheten av ditt förband och du måste då kunna ha det goda omdömet att fatta egna beslut och agera utifrån din chefs vilja. Du kan inte vara en person som ständigt behöver att någon annan talar om för dig vad du ska göra och när, det måste du kunna hantera själv utifrån den stora målbilden som du får med dig, berättar Mathias.

Resultat

Årets tävling vanns av deltagarna från Arméns jägarbataljon.

— Jag är nöjd och hoppas vi fortsätter att hålla en jämn bra nivå och utvecklar den här förmågan, säger Mathias Spiik.