Mali 04 - delar blir helheter

Andreas Jönsson, huvudövningsledare, tillsammans med ett antal kvalificerade momentövningsledare, syr ihop momenten för den delen ur 71:a bataljon som snart åker utomlands som Mali 04.

Jonas Nilsson - vi levererar och löser vår uppgift! Foto: Janne Bohman/ Försvarsmakten
Sergeant Philip trivs med sitt jobb! Foto: Janne Bohman/ Försvarsmakten
RG 32 "Galten" är en del av utrustningen som vi använder i missionen. Foto: Janne Bohman/ Försvarsmakten
Snabbt läge! Flexibla soldater som anpassar sig efter situationen är ett signum. Foto: Janne Bohman/ Försvarsmakten
Stridens konsekvenser - Sjukvårdsmoment Foto: Karl Bendroth/ Försvarsmakten
Utvärdering av hur det gick, är en självklarhet! Foto: Janne Bohman/ Försvarsmakten

Huvuddelen av övningsledarna har stor erfarenhet från utlandsmissioner, och bjuder på bra utmaningar för deltagarna. Allt från spaning, sjukvårdsmoment, samverkan med olika typer av ledare mm. Listan på innehållen är lång och gedigen.

-          Att de är duktiga på sitt jobb syns direkt när man träffar på dem. Det märks att de är motiverade och bra samtränade sedan innan, säger Andreas. Vi ställer dem inför komplexa uppgifter, där många saker händer samtidigt, och hittills har det gått enligt planerna, fortsätter Andreas Jönsson.

Jonas Nilsson, chef för Mali 04, beskriver den goda stämningen och den fina magkänslan han har inför det väntande uppdraget.

-          Nu tränar vi tränar rutiner och så kallade fasta situationer, för att under slutövningen knyta ihop detaljerna till ett fungerande system i sin helhet, säger Jonas. Det är oerhört roligt att se soldaterna i insats, därför kan jag säga att ni kan lita på att vi levererar och löser vår uppgift, avslutar chefen för Mali 04.