Livgardet övade skydd av Stockholm

Under tisdagen och onsdagen övade cirka 300 soldater och officerare ur Livgardets livbataljon i centrala Stockholm. Soldaterna marscherade från Kavallerikasern på Lidingövägen till gamla arbetsmiljöverkets lokaler i Solna där man övade strid med lös ammunition.

High five efter ett lyckat genomförande. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Förberedelser och spaning mot byggnaden där striden ska äga rum. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Soldaterna bryter sig in i byggnaden. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Motståndaren som spelas av soldater från Livgardets 12:e bataljon bekämpas med kulspruta (lös ammunition). Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Soldaterna tar sig uppför trappor och ner i källare och säkrar byggnaden rum för rum. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten

Stridsövningen pågick under tisdag eftermiddag och natten mot onsdag.

- Syftet med övningen är bland annat att samträna våra enheter så att de kan agera effektivt tillsammans i stadsmiljö. Det är en relativt okomplicerad övning som ger bra effekt för pengarna, sa livbataljonens chef, Rikard Bengtsson.

Byggnaderna i Solna har använts tidigare av Livgardet eftersom de erbjuder en komplex övningsmiljö där personalen kan öva på olika konflikscenarier. Det är viktigt för Livgardet och livbataljonen att kunna öva i bebyggelse eftersom många av dagens konflikter utspelas i stadsmiljö. Livgardets livbataljon ska dessutom kunna förstärka skyddet av viktiga objekt och verksamheter i Stockholm i händelse av krig eller kris.

- Det känns bra att öva med hela bataljonen och det är spännande. Vi behöver detta så att vi vet vad vi ska göra om det händer något i Stockholm, sa soldaten Lisabeth Svensson.