Vi vilar, de vakar

Fjärde advent står för dörren och för många betyder det en välförtjänt ledighet. Men för soldaterna på Livgardets livkompaniet är det högsäsong där bland annat högvakt och ceremonier står på schemat.

Livkompaniets första pluton på väg in på inre borggården. Foto: Petter Persson/Försvarsmakten
Soldaten Fredrik Åkerstedt får en intensiv jul och nyår. Men tiden ägnas inte åt julklappar, familj och julmat. Istället kommer han spendera många av helgdagarna på slottet. Foto: Petter Persson/Försvarsmakten

Förberedelserna är igång och det är högtryck på livkompaniets första pluton.

I veckan hölls audiens på Stockholms slott då ambassadörer från olika länder var på besök. På plats var även livkompaniet. Soldaterna stod noga utplacerade i en elegant trappa och för att invänta dagens första besök.

– När vi genomför statscermoniell verksamhet på slottet är det extra noga med det vi kallar puts och stuts. Det läggs mycket tid på förberedelser och även om vi övar mycket och har god rutin spar vi inte på förövning. Exercis, rättning och puts måste vara fläckfri, säger Fredrik Åkerstedt.

Exercis, puts och studs

Exercis handlar om att på olika formationer, under uppställning eller parad med rätt tajming och med rätt avstånd till varandra utföra synkroniserade rörelser med och utan vapen. Detta är livkompaniet experter på.

För soldaterna på livkompaniet är det mycket utrustning som ska förberedas och varenda detalj ska vara perfekt. Flera lager skoputs ska styrkas på för att få rätt glans. Pressveck, kragar och knappar ska ses över och vårdas. Det är mycket att hålla koll på och det tar tid att få ordning på all utrustning. 

Post på slottet

Det här är bara början av en intensiv period för Fredrik Åkerstedt och hans kollegor på livkompaniet.

- Mycket jobb återstår innan det blir ett par veckor ledighet i slutet av januari, säger Fredrik.

Som högvakt på slottet genomförs dygnstjänstgöring.  Man går postskift under tolv timmar och återhämtar sig under resterande tid. Under tiden de tjänstgör bor de i slottets högvaktsflygel. Det blir många timmar ute på post för soldaterna. Väder, vind och decemberkyla gör sitt för att testa soldaternas mentala styrka.

- Att komma inomhus och värma sig, äta en bra måltid och umgås med kollegorna, höjer stridsvärdet och sen är man redo att posta igen.

Även om det är mycket jobb så berättar Fredrik att de är hög stämning på plutonen och det blir mycket skratt mellan postpassen.

- Att inte se på Kalle Anka, äta julbord och umgås med familjen kring julgranen på julafton är tråkigt. Men vi har en väldigt bra gemenskap och mina kollegor är också min familj.