”Ni är pionjärerna”

Försvarsministern besökte repetitionsutbildningen i Arvidsjaur

Måndagen den 16 november ryckte 85 jägarsoldater in på Arméns jägarbataljon i Arvidsjaur för att genomföra den första pliktutbildningen på drygt 20 år. Vid lunchtid på måndagen hade de precis avslutat det sista och tuffaste momentet, fältövningen, när försvarsminister Peter Hultqvist och försvarsmaktens produktionschef, generallöjtnant Anders Silwer kom på besök ute på skjutfältet.
-Det förändrade omvärldsläget kräver att vi vidtar åtgärder och ändrar vår strategi när det gäller den militära förmågan. Nu har vi åter aktiverat plikten och ni är de första ut - ni är pionjärerna, sa Peter Hultqvist i sitt tal till soldaterna.

"Visst fryser man en del men så är det att vara jägare. Man lär sig att vidta rätt åtgärder för att hantera det" säger Johannes Sikström som gjorde värnplikten i Arvidsjaur 2005-2006. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Försvarsminister Peter Hultqvist gick runt och samtalade med soldaterna. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Försvarsminister Peter Hultqvist och chefen för Norrbottens regemente, överste Mikael Frisell i samtal med soldaterna. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
I sträng kyla gäller det att hålla fötterna varma. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Sista marschen på fältövningen. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Försvarsminister Peter Hultqvist, chefen för Norrbottens regemente, överste Mikael Frisell i gott sällskap på väg ut i terrängen på Arvidsjaurs skjutfält. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
"Det är nödvändigt, men inte så kul. Vi är drillade från värnplikten och det är samma utrustning, så det mesta är som förut. Vi behöver bara fräscha upp vissa delar" säger Christian Sikström när han står och vårdar ett pansarskott. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
Vapen- och materielvård är två viktiga, men inte fullt så roliga, moment inom Försvarsmakten. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten
För många av jägarna blev det en lång väntan under försvarsministerns besök. Under tiden gäller det att hålla värmen i den tjugogradiga kylan. Foto: Jesper Sundström/Försvarsmakten

Repetitionsövningar har inte genomförts i Sverige sedan mitten av 90-talet. 2010 lades värnplikten på is och i december 2014 beslutade regeringen att den vilande pliktlagstiftningen för repetitionsutbildning skulle aktiveras igen. Av 100 inkallade soldater ryckte hela 85 återigen in vid jägarbataljonen efter många års frånvaro. Lite mer än en vecka senare har de genomfört en intensiv utbildning där de fått chans att fräscha upp sina kunskaper.

Försvarsministern på skjutfältet

När Peter Hultqvist med sällskap mötte media och soldater på ute på skjutfältet under måndagen visade sig Arvidsjaur från sin finaste sida. Klart, soligt och en temperatur på minus 20 grader. Under en dryg timme gick försvarsministern omkring och pratade med soldaterna i de olika grupperna.

Och de verkar ha gjort ett gott intryck.
-De känner att det här är positivt och intressant samt att mycket av den kompetens de byggde upp under värnpliktstiden gällande vapenhantering och metoder verkar sitta kvar i ryggmärgen, säger Peter Hultqvist.

Två dygn i fält

Under den två dygn långa fältövningen har soldaterna bedrivit spaning mot olika punkter i terrängen, genomfört eldöverfall mot ett fientligt luftvärnssystem för att sedan dra sig tillbaka.

Johannes Sikström gjorde värnplikten 2005-2006 och idag, nästan tio år senare, står han återigen på Arvidsjaurs skjutfält.
-Innan jag kom hit så funderade jag på hur mycket man skulle komma ihåg. Men så här i efterhand så inser man att mycket sitter i ryggmärgen. Man är bara lite ringrostig. Den stora skillnaden jämfört med värnplikten är att man då hade sin grupp som man lärt känna under lång tid. Här delas man in i grupper med personer man inte känner. Men trots det har det gått väldigt bra. Vi tar hand om varandra och hjälps åt så gott det går. Och stämningen i gruppen har varit väldigt bra.

Trots åtta intensiva dagar med ett fullspäckat schema är han positivt inställd.
-Nu känns det jättebra. Vi har hunnit med väldigt mycket hittills. Sen har fältövningen varit mycket bra och väl regisserad.

Minus 25 grader

Sista natten under fältövningen kröp kvicksilvret ner till minus 25 grader. Att då krypa in i ett enmanstält för att sova är få förunnat…
-Visst fryser man en del men så är det att vara jägare. Man lär sig att vidta rätt åtgärder för att hantera det, säger Johannes.

Marcus Glimberg gjorde sin värnplikt på jägarbataljonen 2004-2005. Och trots en tung fältövning i sträng kyla är han nöjd.
-Kylan har varit bland det jobbigaste. Det är trots allt ett tag sedan man var med om den sist och lärde sig hantera den. Förutom det har de största utmaningarna varit den nya ryggsäcken, avsaknaden av rutiner och den långa marschen ut på fältet. Det har varit en kärv helg, men det är ju trots allt det vi utbildar oss för.

”Nödvändigt, men inte så kul”

Sista dagen innan soldaterna rycker ut står bland annat materielförevisning på programmet. Där ska de få klämma och känna på ny och uppdaterad materiel. Men först, vård av vapen.

Christian Sikström gjorde värnplikten 2006-2007 och arbetar som byggnadsingenjör på ett konsultföretag i Lycksele. Men inte idag. Idag står han istället i vårdhallen och rengör ett pansarskott tillsammans med några andra ur gruppen.
-Det är nödvändigt, men inte så kul. Vi är drillade från värnplikten och det är samma utrustning, så det mesta är som förut. Vi behöver bara fräscha upp vissa delar.

Jägarbataljonen nöjda

Utbildningen har flutit på bra utan större missöden och från jägarbataljonens sida är man mer än nöjda med utfallet.
-Vi har fått ett mycket bra utbildningsresultat som till stor del beror på soldaternas omfattande värnpliktsutbildning, men även på den oerhört positiva attityd de visat upp under de här dagarna. Vi har investerat 10-15 månader i de här soldaterna tidigare och nu får vi, tack vare repetitionsutbildningen, chansen att förvalta investeringen på bästa sätt, säger major Björn Eliasson, stabschef vid jägarbataljonen.