För våra veteraner

Minnesceremoni och fotoutställning

– För alla er som gjort en insats för fred och frihet. Glöm inte bort den stolthet vi alla känner för det ni gjort.
Med de orden avslutade regementschef Fredrik Ståhlberg minnesceremonin som i anslutning till FN-dagen genomfördes i Skövde. En dag som också innebar invigning av fotoutställningen ”Våra insatser – våra veteraner” på Skövde Soldathem.

Vid minnesstenen i Skövde garnison hölls under fredagen en minnesceremoni för våra veteraner Foto: Anne-Lie Sjögren/Försvarsmakten
Garnisonschef Fredrik Ståhlberg och föreståndare för Soldathemmet i Skövde, Linda Ericsson, klippte gemensamt bandet vid invigningen av fotoutställningen "Våra insatser - våra veteraner" Foto: Anne-Lie Sjögren/Försvarsmakten
Medarbetare i garnisonen och inbjudna veteraner fick möjlighet att se fina berättelser från många av de insatser som Försvarsmakten deltagit i. Foto: Anne-Lie Sjögren/Försvarsmakten
Thord Wedman, en av veteranerna, som deltog vid minnesceremonin och som med stolthet bar sina medaljer. Foto: Anne-Lie Sjögren/Försvarsmakten

Vajande fanor i strålande höstsol och vacker trumpetmusik inramade den minnesceremoni som regementet höll vid minnesstenen i Skövde garnison. Regementschefen pratade om vikten av kamratskap och förtroende för att kunna klara av de ibland svåra uppgifter som ska hanteras.
– Vi har samlats för att hedra våra veteraner men jag vill också skänka en tanke till alla dem som vi har hjälpt – det var för deras skull som vi åkte. Jag tänker också på dem vi har lämnat kvar. Med respekt för alla som nu är, och de som har varit, ute på insats lägger vi ner vår krans.

Uppmärksammandet av veteraner inleddes redan tidigare på dagen då Soldathemmet i Skövde bjudit in till invigning av fotoutställningen ”Våra insatser – våra veteraner”. Över 700 bilder kom in när Linda Ericsson på Soldathemmet skickade ut en inbjudan till våra veteraner om att delta i utställningen.
– Jag tycker det är viktigt att visa veteranernas insats. Att det finns mer bakom den stora bilden, de enskilda berättelserna med bilder som de själva valt ut att visa. Det är gripande berättelser som går rakt in i hjärtat, om det som var deras vardag under insatsen de gjorde. Ett stort tack till alla som hjälpt till med utställningen men framför allt ett tack till alla veteraner som valt att dela med sig av sin historia.

Besök gärna Soldathemmet och fotoutställningen, den pågår till 6 november och Soldathemmets öppettider hittar du på deras hemsida, soldathem.org/soldathem/skovde/