Livgardet övar i centrala Stockholm

Den 21 och 22 oktober genomför Livgardet en övning med tävlingsmoment i centrala Stockholm. Under dagarna kommer militär personal att röra sig i staden, i huvudsak på Östermalm.

Soldater med stridsutrustning och kamouflagemålade ansikten springer längs en trottoar på Östermalm.
Livgardets livkompani under övning på Östermalm 2013. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten

Totalt ingår cirka 450 deltagare i tävlingsmomenten. Personalen bär vapen och stridsutrustning men ingen skottlossning kommer att förekomma. Tävlingen pågår från 8:30-19:30 båda dagarna.

Syftet med övningen är att träna personalen i olika militära moment, till exempel orientering och hinderbana. Det är viktigt att öva och synas i bebyggelse eftersom många av dagens konflikter utspelas i stadsmiljö. Livgardet har även till uppgift att skydda Stockholm i händelse av kris eller krig.

Under dagarna rör sig personalen främst i området kring Ladugårdsgärdet, Östermalm, Sibyllegatan och ner mot Nationalmuseum. Där upprättas det en hinderbana och en informations- och rekryteringscontainer. Allmänheten är välkommen att besöka containern, titta på tävlingen och tala med militär personal, från förmiddag till eftermiddag under onsdagen och torsdagen.