Livgardet övar i centrala Stockholm

Den 21 och 22 oktober genomför Livgardet en övning med tävlingsmoment i centrala Stockholm. Under dagarna kommer militär personal att röra sig i staden, i huvudsak på Östermalm.

Soldater med stridsutrustning och kamouflagemålade ansikten springer längs en trottoar på Östermalm.
Soldater med stridsutrustning och kamouflagemålade ansikten springer längs en trottoar på Östermalm.
Livgardets livkompani under övning på Östermalm 2013. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten

Totalt ingår cirka 450 deltagare i tävlingsmomenten. Personalen bär vapen och stridsutrustning men ingen skottlossning kommer att förekomma. Tävlingen pågår från 8:30-19:30 båda dagarna.

Syftet med övningen är att träna personalen i olika militära moment, till exempel orientering och hinderbana. Det är viktigt att öva och synas i bebyggelse eftersom många av dagens konflikter utspelas i stadsmiljö. Livgardet har även till uppgift att skydda Stockholm i händelse av kris eller krig.

Under dagarna rör sig personalen främst i området kring Ladugårdsgärdet, Östermalm, Sibyllegatan och ner mot Nationalmuseum. Där upprättas det en hinderbana och en informations- och rekryteringscontainer. Allmänheten är välkommen att besöka containern, titta på tävlingen och tala med militär personal, från förmiddag till eftermiddag under onsdagen och torsdagen.