Rekryternas gruppdynamik sätts på prov

Sensommarsolen skiner genom grantopparna och några av Livgardets rekryter ska genomföra sin första natt utomhus. De är inne på sin femte utbildningsvecka och förväntningarna är stora på den övning som nu ska genomföras.

Markus Jonason är rekryt på Livgardet. Foto: Petter Persson/Försvarsmakten
Två av rekryterna tillverkar en så kallad "ruska-lång". Foto: Petter Persson/Försvarsmakten
Tre av rekryterna hjälps åt att resa tältet. Foto: Petter Persson/Försvarsmakten

– Utbildningen har varit bra, det har hittills varit mycket fokus på sjukvård. Nu ska det bli roligt att komma ut i skogen och pröva nya saker, säger rekryten Markus Jonason.

Syftet med övningen är att rekryterna ska få känna mer på gruppdynamiken, bland annat genom att gemensamt resa tält. Markus Jonason har tidigare varit med i Försvarsutbildarna och har till skillnad från de flesta andra rekryterna tidigare handskats med det stora militärtältet som ska packas upp, ett tält som rymmer 20 personer. Totalt är det tre tält som ska resas och därför är rekryterna uppdelade i tre så kallade tältlag.

Rekryterna ska sova i tälten under natten så kaminer ska placeras i mitten av tälten. Under den kommande natten behöver kaminerna bevakas och hållas levande. Därför görs ett rullande schema som rekryterna behöver följa. En i taget kommer de behöva avbryta sin sömn för att gå upp och sitta eldvakt.

Säkerheten viktig

Rekryterna behöver också följa de säkerhetsbestämmelser som finns. Då det finns en brandrisk med att ha kamin i tälten kommer rekryterna använda sig av en så kallad ”ruska-lång”, vilket är en längre pinne med granris i toppen. Den doppas i en hink med vatten för att snabbt kunna släcka den eventuella glöd som kan sippra ur genom kaminen. Det finns även en sjukvårdsbår med patienttäcke i tälten.

En av de utmaningar rekryterna möter under tältresningen är att få grepp om utrustningen. Men genom samarbete och diskussioner hur uppgiften ska lösas blir tillslut samtliga tre tältlag klara med sina tält. Nu väntar deras första natt ute i skogarna.