Hemvärnets patrulltävling

I år är det tredje gången Hv-Patrull genomförs på Hemvärnets stridsskola. Tävlingen där Sveriges 40 hemvärnsbataljoner kan skicka sina bästa patruller att kämpa med och mot varandra.

Deltagare ur 18:e hemvärnsbataljonen (Gävleborgsgruppen/Livgardet) vilar upp sig inför nattmomenten under Hv-Patrull 2014. Foto: Nemo Stjernström/Försvarsmakten
Hv-Patrull 2014 Foto: Nemo Stjernström/Försvarsmakten
Vinnarlaget Hv-Patrull 2014 ur Roslagsbataljonen (28:e hemvärnsbataljonen/Amf 1). Foto: Nemo Stjernström/Försvarsmakten

Fyramannalagen tävlar i grenar som fältskytte, mörkerorientering, hinderbana och snabbmarsch. Under hela tävlingen bärs stridsutrustning och vapen. Hinderbanan springs under stekande sol medan orientering och snabbskytte genomförs efter mörkrets inbrott.

Hv-Patrull är ett bra tillfälle att visa upp den fysiska statusen och den personliga färdigheten som finns i hemvärnsförbanden. Lagen sover i tältbyn som rests vid Mälarens strand och hemvärnssoldater från hela landet får möjlighet att utbyta erfarenheter, visa kämparglöd och laganda. Varje år planerar tävlingsledningen ett överraskningsmoment som inte avslöjas förrän i sista stund. I år kommer det ställa stora krav på både precision och tempo.

Följ tävlingen på Hemvärnets stridsskolas sida på facebook.