Överlämning under Afrikas stekande sol

Under drygt fyra månader har Mali 01 verkat i landet. Nu har Mali 02 under ledning av överstelöjtnant Jonas Lotsne tagit över. En FN-mission fylld med utmaningar väntar, men också många tillfällen till många nya erfarenheter för personalen.

Generalmajor Sidki D. Traore från Burkina Faso, chef för sektor Väst.
Generalmajor Sidki D. Traore från Burkina Faso, chef för sektor Väst. Foto: Richard Kjaergaard/Försvarsmakten
Chefen Mali 02 Jonas Lotsne och Chefen Mali 01, C-M R Svensson efter att ha signerat det formella överlämningsavtalet.
Chefen Mali 02 Jonas Lotsne och Chefen Mali 01, C-M R Svensson efter att ha signerat det formella överlämningsavtalet.  Foto: Richard Kjaergaard/Försvarsmakten
Farväl Mali 01: Svenskarna är uppskattade bland lokalbefolkningen.
Farväl Mali 01: Svenskarna är uppskattade bland lokalbefolkningen.  Foto: Richard Kjaergaard/Försvarsmakten
Många avsked togs innan Mali 01 lämnade Camp Nobel.
Många avsked togs innan Mali 01 lämnade Camp Nobel.  Foto: Richard Kjaergaard/Försvarsmakten
Delar ur Mali 01 lämnar Timbuktu.
Delar ur Mali 01 lämnar Timbuktu. Foto: Richard Kjaergaard/Försvarsmakten

Drygt +40 grader i skuggan under det tak som annars skyddar fordon från solen på Camp Nobel i Timbuktu. Men det är parad och då står man still. Livregementets husarers marsch ljuder från högtalaren och soldaterna från El Salvador i förläggningen på andra sidan staketet undrar vad som står på. Plötsligt strömmar en mängd dignitärer till från alla möjliga länder, civila som militära. En av dem är generalmajor Sidki D. Traore från Burkina Faso, chef för sektor Väst. Han sparar inte på berömmet i sitt tal om Mali 01 och svenska soldater.

– Ni har verkligen gjort skillnad i sektorn i fråga om er professionalitet och höga standard på utrustning. Jag vill framföra ett stort tack, sa generalmajor Sidki D. Traore.

Vår samlade förmåga
Musiken ljuder återigen. Det formella överlämningsavtalet mellan cheferna för Mali 01 och Mali 02, överstelöjtnanterna C-M R Svensson och Jonas Lotsne, signerades. Översten van Dalen, chefen för ASIFU, det underrättelseförband som svenskarna ingår i, höll därefter sitt tal. Och så utdelning av MINUSMA-medaljen. Ett minne och hedersbetygelse för de stora ansträngningar som gjorts av alla personalkategorier.

Chefen Mali 02 höll ett kort tal om vikten att ta hand om varandra och Mali 02:s förmåga.

– Vi gör den här missionen som ett förband. Hjälp varandra och uppträd med respekt så blir allt mycket lättare. Jag är fullt övertygad om att vi med vår samlade förmåga kommer lösa den här uppgiften på ett mycket bra sätt. Mali 00:s ingenjörer och Mali 01 har bäddat för detta. 

Det var skönt för de flesta att få gå in i tältet och kyla av sig efter ceremonin. För Mali 01:s personal gäller det att få packat det sista och städa förläggningen.  Ett par timmar senare bär det av till flygplatsen där det för dagen uppmäts drygt +52 grader i skuggan. En lokal man kommer fram till en samling officerare och tackar för att FN är här.

– Jag har nyss återvänt från Mauretanien där jag varit flykting med min familj. Tack för att ni är här och gör det möjligt för oss att återvända till Timbuktu, säger han med eftertryck i rösten.