Försvarsmakten i hamn med det tredje bröllopet

Det var många som ville vara med och fira kärleken när prins Carl Philip fick sin prinsessa. Tusentals människor hade samlats i huvudstaden för att få en glimt av brudparet längs kortegevägen. Prinsen och Sofias var det tredje kungliga bröllopet på fem år. En dag där mer än 1 400 av Försvarsmaktens anställda inom sitt statsceremoniella uppdrag gjorde sitt yttersta för att skapa bilder värda att minnas. 

Försvarsmaktens musiker hjälpte till att förgylla dagen. Foto: Marcus Åhlén/Försvarsmakten
Livgardets Livskvadron eskorterade de nygifta. Foto: Marcus Åhlén/Försvarsmakten
Prinsen och prinsessan eskorterade av personal ur hovet och Livgardet. Foto: Marcus Åhlén/Försvarsmakten
Soldater ur Livgardets livskvadron till häst. Foto: Marcus Åhlén/Försvarsmakten
Foto: Marcus Åhlén/Försvarsmakten
Uthämtning av vapen. Foto: Marcus Åhlén/Försvarsmakten
Soldater ur Livgardets Livkompani. Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten
Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten
Vätskekontroll Foto: Marcus Åhlén/Försvarsmakten
Foto: Niclas Ehlén/Försvarsmakten
Selfie? Foto: Niclas Ehlén/Försvarsmakten
Foto: Niclas Ehlén/Försvarsmakten
Officerare och soldater ur Livgardets Livskvadron. Foto: Niclas Ehlén/Försvarsmakten
Foto: Niclas Ehlén/Försvarsmakten
Foto: Niclas Ehlén/Försvarsmakten

Två av dem som stått i spetsen för Försvarsmaktens verksamhet under såväl kronprinsessan Victorias bröllop, som prinsessan Madeleines och nu prins Carl Philips är överstelöjtnanterna Richard Beck-Friis och Rikard Bengtsson. Den ene har lett den militära verksamheten från marken med fast hand. Den andre från hästryggen.

Rickard Beck-Friis har samordnat Försvarsmaktens verksamhet inför bröllopet och han är mycket nöjd med dagen.

– Vi är så glada och nöjda med allas insats. Det har varit ytterligare en fantastisk upplevelse. Nu tar vi ledigt en dag för att börja om på måndag igen med planering för salutskjutning, Te Deum och dop, säger Richard Beck-Friis och syftar på prinsessan Madeleines nedkomst.

Rikard Bengtsson ledde den beridna kortegen, där ett 40-tal ryttare och hästar från Livgardet deltog tillsammans med polis och hovstall. Allt gick bra längs den 2,7 km långa kortegevägen – inte minst tack vare gedigna förberedelser och många övningstimmar. 

– Vi gjorde ett bra genomförande och nu ser vi fram emot att bjuda alla våra medarbetare som deltagit i arbetet på något gott att äta och dricka. Drabanterna jobbar dock vidare under festligheterna. Det märks på soldaterna att de har jobbat hårt den senaste tiden, nu behöver vi ladda om batterierna, säger Rikard Bengtsson.

Våren har varit mycket intensiv med veterandag, statsbesök och nationaldag där blickarna har varit riktade mot soldater, officerare och musiker från Försvarsmaktens olika förband - i synnerhet Livgardet. För många står en välförtjänt semester närmast på agendan. Men för Livbataljonen återstår den sista beridna högvakten innan sommaruppehållet. Så imorgon, söndag, rider de åter genom Stockholm för högvaktsavlösning på kungliga slottet klockan 13.15. På måndag får hästarna ta av sig skorna för att springa på grönbete innan de åter är i tjänst den 29 juli.