Fina insatser i Nordiskt mästerskap

Sverige, Finland, Norge och Danmark har i sju nationslag under tre dagar gjort upp om titeln i Halmstad i de Nordiska mästerskapen i fältidrott för tidvis tjänstgörande personal, främst reservofficerare. Finland kan nu titulera sig nordiska mästare, men alla deltagare visade verkligen både kämpaglöd och ett gott humör!

Mikko Hautala, mycket nöjd och värdig nordisk mästare i fältidrott tillsammans med sitt finska lag. Foto: Charlotte Pettersson/Försvarsmakten
Norges lag i en fartfylld stafettväxling. Foto: Charlotte Pettersson/Försvarsmakten
Hinderbanan var slitsam i blåst och regn efter snabbmarsch och orientering. Foto: Charlotte Pettersson/Försvarsmakten
Kartläsningsmoment under patrullfälttävlan. Foto: charlotte Pettersson/Försvarsmakten
Svenskar i stående skyttemoment. Foto: Charlotte Pettersson/Försvarsmakten
Det var spännande in i det sista när det gällde kampen om andraplatsen i stafetten. Foto: Charlotte Pettersson/Försvarsmakten
Arne Omsted i spetsen för det norska laget under patrullfälttävlan. Foto: Charlotte Pettersson/Försvarsmakten
Johan Lidström och Anders Svensson orienterar under patrullfälttävlingen. Foto: Charlotte Pettersson/Försvarsmakten
Skyttemomentet avgjordes med Ak 5 C på 100 meters avstånd. Foto: Charlotte Pettersson/Försvarsmakten

Det har varit roligt att tävla, konstaterar Mikko Hautala, reservofficer i Finlands vinnarlag som tog hem segern i samtliga grenar. Tävlingarna har varit välorganiserade och resultaten har snabbt presenterats för oss som tävlat. Det uppskattar jag!

Tävlingen har en lång tradition och firar 70-årsjubileum i år – de nordiska mästerskapen har arrangerats ända sedan 1935. Värdskapet alternerar mellan deltagarländerna. I år var Militärhögskolan i Halmstad för första gången arrangör för tävlingen.

Fältidrott kräver allsidighet

Deltagarna tävlade i skytte med automatkarbin under fredagen, en patrullfälttävlan med grenar som till exempel hinderbana, handgranatskastning, avståndsbedömning och orientering under lördagen, och slutligen en stafett under söndagen. Många av deltagarna idrottar och tävlar även i vanliga fall, men dessa mästerskap ställer lite andra krav. Fältidrott innebär att de tävlande bär fältuniform under hela tävlingen, och även vapenattrapper under patrullfälttävlansmomentet.
– För mig som är ganska lätt i kroppen är de tunga kängorna den största utmaningen, skrattar Mikko Hautala.
– Det har varit spännande att tävla under så lång tid inklusive ett lunchuppehåll som vi gjorde i lördags, berättat Arne Omsted reservofficer i det norska laget. Då gäller det att ta hand om sig under pausen. Man måste kunna komma igång igen efter förmiddagens orientering och snabbmarsch, och kunna fortsätta prestera på bland annat hinderbanan under eftermiddagen. Det jag gillar med tävlingen är att man måste vara så allsidig!
– Hela tävlingen är en bra kombination som testar soldatförmågorna, konstaterar Anders Svensson, reservofficer på Luftvärnsregementet, Lv 6. De grenar vi tävlar i ligger nära den verkliga tjänsten, allt från skyttet som ställer krav på mentalt fokus till hinderbanan som verkligen är fysiskt påfrestande!

Inte bara idrott

Idrotten är grunden för detta nordiska utbyte, men det finns även andra viktiga dimensioner.
– Det är jättekul att få träffa internationella kollegor, betonar Jakob Andersson, reservofficer på Luftvärnsregementet, Lv 6. På dagarna tävlar vi och på kvällarna umgås vi och utbyter erfarenheter. Igår kväll diskuterade vi till exempel den nya säkerhetssituationen i vårt närområde och hur det fungerar med reservofficerssystemen i de nordiska länderna.

Nya mästerskap väntar

Svenskarna kämpade väl och slutade sammanlagt på en fin fjärdeplats.
– Jag är nöjd med min insats, konstaterar Anders Svensson. Fysiskt sett står sig det svenska laget bra.
För flera av deltagarna var det nordiska mästerskapet en förberedelse för ett kommande större internationellt mästerskap för reservofficerare i Bulgarien i augusti. Då möts ett femtontal NATO- och gästnationer under nio dagar för att tävla, och delta i en stor konferens.