Livgardets hästar intar Stockholm

Den beridna vaktparaden är troligtvis det enda vårtecknet som kan mäta sig med tussilagon och tillika en stor turistattraktion. På fredag (17/4) drar säsongen igång med pompa och ståt.

Livgardets dragonmusikkår rider i täten för den beridna vaktparaden som kan ses i Stockholm fredag till söndag och med jämna mellanrum i sommar. Foto: Paula Levänen/Försvarsmakten

Traditionen med beriden vakttjänst har funnits i huvudstaden sedan 1700-talet och den beridna vaktparaden har genomförts i modern tappning sedan 1906. Varje år genomförs cirka 45 beridna vaktparader mellan april och september och i år, liksom alltid, kommer en och annan stressad bilist att få besinna sig en stund medan tåget av hästar, soldater, officerare och musiker rör sig genom staden.

I år bjuds det enligt tradition på ett nytt musikaliskt och figurativt program där musikerna i Livgardets dragonmusikkår framför gamla favoriter som Gardeshusaren, Germanias Ritter, Finska ryttarnas marsch, Yorkshire Marsch samt Altdeutscher Fanfaren-Marsch.

Hålltider: Klockan 11.35 rider soldaterna ut från Kavallerikasern på Lidingövägen 28. Klockan 11.45 passerar paraden Stureplan. Klockan 12.15 når paraden slottet där vaktavlösningsceremonin med musikaliskt program genomförs fram till klockan 13.15.

Komplett marschväg med datum och tider finns på föreningen för den beridna högvaktens webbsida (se länk).