Folkfest när Första ubåtsflottiljen besökte Stockholm

Över 7 000 besökte fartygen under helgen

Helgen den 17 - 19 april passade Första ubåtsflottiljen på att besöka Stockholm i samband med att chefen för Fjärde sjöstridsflottiljen pausade ubåtsjaktövningen. Under helgen passerade 7 800 besökare flottiljens landgångar. Intresset var stort och frågorna många. Ubåten HMS Gotland och ubåtsräddnings- och dykerifartyget HMS Belos anlände till Skeppsbrokajen under fredagen.

HMS Gotland på väg in för förtöjning. Foto: Daniel Hakkarainen
Att klättra i lejdare var en utmaning för många. Foto: Daniel Hakkarainen
Glad stämning och många skratt blev det under helgen. Foto: Daniel Postek
Kön ringlade sig lång. En del väntade i två timmar för att komma ombord. Foto: Daniel Postek
En tjejträff genomfördes ombord på HMS Gotland och HMS Belos. Foto: Daniel Hakkarainen
HMS Belos undervattensfarkoster lockade många intresserade. Foto: Daniel Hakkarainen
HMS Gotland på väg in för förtöjning. Foto: Daniel Hakkarainen

Reaktionerna efter att ha besökt en ubåt för första gången var många. En del tyckte det var trångt, andra förvånansvärt rymligt. Det är svårt att föreställa sig hur det faktiskt är ombord innan man har varit nere i en modern ubåt.

Ubåtsräddningsfarkosten URF med sin gula färgsättning, likt en viss Beatleslåt, lockade många. Under lördagens öppna skepp hade HMS Belos 3 029 besökare ombord, vilket är rekord. Ubåten HMS Gotland hade under helgen över 2 500 besökare ombord. På grund av de trånga utrymmena och besökarnas ovana att vistas i dessa utrymmen blev kön lång. En del besökare väntade i över två timmar för att gå ombord.

– Vi stod i kö i två timmar men det var helt klart värt det! Min son är helt såld på ubåtar nu. Det är verkligen en helt annan värld, säger Anna, en av många frågvisa besökare.

Det genomfördes även flera VIP-visningar för särskilt inbjudna. Bland annat genomfördes tjejträff ombord för de som klarat första rekryttestet på Rekryteringsmyndighetens hemsida. Först guidades de ombord på ubåten och personalen visade hur det är att arbeta och leva på Sveriges enda riktiga undervattensarbetsplats. Därefter visades Försvarsmaktens största fartyg, HMS Belos upp och de fick träffa en kvinnlig officer och en kvinnlig sjöman för att höra deras väg i Försvarsmakten och ställa frågor.

– En ubåt syns normalt sett aldrig. Vi väljer själva när vi vill synas. Den här helgen passade det utmärkt att visa upp att vi finns, vad vi gör och vilken materiel vi har. Vi valde att förtöja inne i Stockholm när vi ändå övade i Stockholmsområdet, säger Daniel Postek vid Första ubåtsflottiljen.

Nästa gång allmänheten har en möjlighet att träffa Första ubåtsflottiljens personal är när Ubåtsräddnings- och dykerifartyget HMS Belos förtöjer i Visby under Almedalsveckan samt när en ubåt av Gotlandsklass har öppet skepp i Ystad under Ystad Military Tattoo och Nordiskt kadettmöte 7-8 augusti.