Is och snö är soldatens vän

”En bra vintersoldat är en bra soldat” brukar det heta i Försvarsmakten. Med andra ord; den som klarar att hålla sig torr, mätt och stridsberedd i vintermörkret klarar det i alla typer av miljöer. Och det är precis vad militärpolisen gjorde under ett par veckor i Dalarnas djupa skogar.

Militärpolisen övar omhändertagande av person. Foto: 15:e Militärpoliskompaniet/Försvarsmakten
Militärpolisen genomför jakt på flyende person. Foto: 15:e militärpoliskompaniet/Försvarsmakten
Militärpolisen under skidmarsch. Foto: 15:e militärpoliskompaniet/Försvarsmakten
Plutonchefen tar en titt på kartan. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Soldaterna tar en titt på kartan. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Tolkning på skidor efter bandvagn. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Tolkning på skidor efter bandvagn. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Ibland går saker sönder och då gäller det att behålla humöret på topp och hitta kreativa lösningar. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Soldaten Daniel Selling (till vänster) hade aldrig stått på skidor tidigare. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Militärpolisen genomför sjukvårdstjänst i vintermiljö. Foto: 15: e militärpoliskompaniet/Försvarsmakten

På schemat hade militärpoliserna bland annat stridsteknik i vintermiljö, militärpolistjänst i vintermiljö, skidteknik och patrullering i mörker.

– Syftet med utbildningen är att soldaterna ska få känna på alla de friktioner som uppstår i vintermiljö. Många av dem är nya vid 15:e militärpoliskompaniet och har aldrig gjort detta tidigare men de lär sig efterhand med stöd av sina äldre kollegor, sa kapten David Brissman som ansvarade för utbildningen.

– Det är första gången jag står på skidor och första gången jag tolkar med skidor efter en bandvagn. Det svåraste är nog att dra en pulka när man är ovan. Men jag är ändå positivt överraskad av utbildningen sa soldaten Daniel Selling som åker till Mali i mars.

Att ena stunden stå på ett par skidor i Dalarna och andra stunden åka till Mali är inte konstigt när man arbetar som militärpolis. Variationen är en del av tjusningen med yrket.

– Militärpolistjänsten är bred och innehållsrik. Vi måste kunna allt. Man måste lära sig direkt och minnas det man har lärt sig eftersom det inte finns tid för repetition, sa David Brissman.

Stöd från hemvärnet

Under veckorna i skogen har militärpoliserna bland annat övernattat i 12-tält, patrulltält och ensam bivack. Dalregementsgruppen som vanligtvis utbildar det lokala hemvärnet har under veckorna hjälpt till.

– Samarbetet har fungerat jättebra. Vi har lånar ut våra bandvagnar till militärpolisen så att de slipper ta med egna och vi har stöttat med lokalkännedom och förberedelser inför isvaksbadet där scouterna också hjälpte till, sa Major Hans Stening på Dalregementsgruppen.

– Dalregementsgruppen har varit mycket tillmötesgående och hjälpsamma. Det har underlättat mycket, sa David Brissman.

Under vinterutbildningen i Dalarna har soldaterna även övat militärpolismoment med gripanden och förhör. Målet är att delta i den stora övningen Cold Response som genomförs vartannat år i norra Norge.

- Nästa vinterutbildning blir under fjällinstruktörernas kurs i Hemavan, och därefter deltar vi i Cold Response 2016, säger David Brissman.