Med verkan i lasten

HMS Belos transport av materiel till Den Helder

Ubåtsräddningsfartyget HMS Belos har sedan den femte januari understött förbandet ME04 som i dagarna påbörjar ombasering till Adenviken ombord på holländska flottans amfibiestödsfartyg Johan de Witt.

HMS Belos transporterar materiel till Den Helder och ME04. Foto: Andreas Sannerman/Försvarsmakten
HMS Belos transporterar materiel till Den Helder och ME04. Foto: Andreas Sannerman/Försvarsmakten
HMS Belos transporterade bland annat stridsbåtar. Foto: Kristina Swaan
HMS Belos transporterade bland annat stridsbåtar. Foto: Kristina Swaan

HMS Belos har i rollen som understödjande enhet transporterat materiel och stridsbåtar till förbandet, en uppgift som från början kan tyckas vara inte alltför svår. Om man däremot lägger till en tidsram och svåra väderförhållanden blir det genast lite mer komplicerat. Efter att ha genomfört resan ner till Den Helder i Holland på nio dygn under stormen ”Egon” kunde slutligen materiel och båtar lastas av under natten till den 15 januari. 360 meter kätting och otaliga surrningsband hade säkerställt att såväl emballage som materiel hade klarat resan utan svårigheter.

HMS Belos är nu på väg hem till Sverige under betydligt bättre väderförhållanden än på ditresan då vädret kännetecknades av vindar på 25-30 meter per sekund och våghöjder på mellan sex till åtta meter. Att för första gången på två veckor ha kunnat se en soluppgång förstärker den positiva känslan av att än en gång, trots stundtals svåra förhållanden och påfrestningar, ha levt upp till förbandets praxis: Vi levererar! Nu väntar en välbehövlig vila för såväl fartyget som besättningen.