Försvarsministern: Soldater behöver ordentliga bostäder

111 nya soldatbostäder invigdes i kungsängen

Under onsdagen invigde försvarsminister Peter Hultqvist 111 nya hyreslägenheter för soldater i Kungsängen.
– Ett yrke, en familjebildning, ett liv. Då måste man också ha en ordentlig bostad, sa Peter Hultqvist.

Invigningen av soldatbostäderna sammanföll med firandet av Livgardets 494-årsdag. En bättre present än bra boende för personalen går knappast att hitta. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Försvarsministern håller invigningstal. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Försvarsministern klipper invigningsbandet. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
MHS-bostäder visar försvarsministern hur enkelt det är för soldaterna att göra intresseanmälan via Internet. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Soldaterna Joakim Jonasson och Lovisa Blommefors är två av dem som är glada över att kunna flytta in i ett nytt boende med cykelavstånd till jobbet. På bilden även försvarsministern och Försvarsmaktens generaldirektör (th). Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Uppställning vid firande av 494-årsdag. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Uppställning vid firande av 494-årsdag. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten

De nya lägenheterna ligger nära Livgardet och är avsedda för personal som arbetar eller studerar inom Försvarsmakten och som behöver tillfälligt boende. Soldaten Joakim Jonasson arbetar på Livgardets 7:e bataljon, och han är en av dem som flyttar in.

– Det är en jättefin lägenhet och det känns skönt att få något eget och bli en del av kommunen. Nu kan jag och flickvännen flytta ihop och jag får nära till jobbet, sa han.

Byggnationen i Kungsängen är en del i ett större arbete där det även har byggts soldatbostäder i Enköping, Bro och Haninge. Bakom projektet står MHS-bostäder, en statligt ägd bolagsstiftelse som hjälpt försvarsmaktens personal med boendefrågor sedan 60-talet.

– Konkurrensen på bostadsmarknaden i Stockholm är hård, och detta är ett nödvändigt och efterlängtat steg i arbetet med att hjälpa våra soldater att hitta en bra bostad, sa Livgardets regementschef överste Christer Tistam.

Det första spadtaget till de nya bostäderna i Kungsängen togs i mars 2014 av kommunalråden Yvonne Stein och Irene Seth. Under onsdagens invigning medverkade kommundirektören Karl-Erik Lindholm och kommunstyrelsens ordförande Camilla Jansson.

– Livgardet är en av våra största arbetsplatser i kommunen och vi har ett gott samarbete. Jag är övertygad om att de anställda som väljer att bo här kommer att trivas alldeles utmärkt. Ni är varmt välkomna som Upplands-Bro bor, sa Camilla Jansson.

Inflyttningen i de nya bostäderna kommer att ske etappvis under 2015 i takt med att de färdigställs invändigt. Samma dag som invigningen genomfördes firade Livgardet att det var 494 år sedan förbandet bildades.