”Utbildning och träning ökar deras mentala och fysiska gräns”

Dykeleverna stod uppställda längs med bassängkanten, de hade gjort alla åtgärder som krävdes inför ett dyk. Eleverna anmälde till dykinstruktören att de nu var klara för att genomföra dykning. Instruktören gjorde också sina kontroller innan han i sin tur gav ett klartecken för eleverna att hoppa i.

Plutonchefen Robin Johansson har själv en gedigen erfarenhet av dykning Foto: Kristina Swaan
Eleverna hoppar i samtidigt från bassängkanten Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten
Redan andra veckan genomförs dykövningar utomhus Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten
Dykeleverna är sammanbundna med en par-lina, det underlättar dykningen i dålig sikt Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten
Det är ofta tidskrävande och ibland farliga jobb som kräver noggrannhet och ett stort tålamod Foto: EOD pluton/Försvarsmakten
Plutonchefen Robin Johansson har full kontroll på eleverna Foto: Kristina Swaan/Försvarsmakten

Med ett gemensamt kliv hoppade dykeleverna i bassängen. Väl i vattnet gav eleverna tecken till dykledaren som stod på bassängkanten att allt var okej, sedan försvann de alla under ytan.

– Vi har precis startat den praktiska delen av dykutbildningen efter en inledande teoridel som har omfattat allt ifrån materielkunskap, dykmedicin till dykteori. Första veckan dyker vi inomhus för att eleverna under lugna förhållanden ska bli förtrogna med sin utrustning och med hela dykmomentet. Det ska inte finnas några som helst tveksamheter hur utrustningen fungerar eller hur hela dykprocessen går till, därför övas varje moment grundligt.

För tillfället övar eleverna på att ta ut kompasskurs under ytan. På land är det relativt enkelt att ta ut en kompasskurs då du i regel har andra referenser, men under ytan är det ofta ganska dålig sikt och det finns inte så mycket att navigera efter, då måste du förlita dig på kompassen, sa kapten Robin Johansson, plutonchef för EOD amfibie

Ammunitionsröjning, en del av dykutbildningen

Efter ungefär en veckas inomhusövningar fortsätter dykningen utomhus, vilket genast ökar svårighetsgraden med en yttre påverkan av både vind, kyla, strömmar, mörker och annat som hör naturen till.

– Förutom att lära sig hantera utrustningen och lära sig rutiner, är det viktigt att eleverna får vattenvana. Det är stor skillnad på att dyka i en bassäng jämfört med ute i havet där så många yttre faktorer påverkar, därför är det viktigt att tidigt börja dyka utomhus. Men oavsett vart man dyker så ska rutinen alltid vara densamma, rutiner skapar dessutom säkerhet.

För att bli amfibiedykare, krävs förutom dykutbildningen även kunskapen om att kunna hantera, röja och förstöra olika typer av konventionella ammunitionseffekter både på land och i vatten. I dykutbildningen ingår därför också en ammunitionsröjutbildning. Den genomförs bland annat på Totalförsvarets ammunitions och minröjningscentrum, (SWEDEC, Swedish EOD and Demining Centre), berättade Robin

Varierande bakgrund, samma mål

Eleverna har varierande bakgrund, några har gjort sin grundutbildning på förbandet och andra kommer från andra enheter. Det de alla har gemensamt är att de är frivilliga, de har klarat alla fysiska och mentala tester, genomfört olika kurser och ansetts lämpliga för att bli amfibiedykare, som är målet.

– Det är en intensiv period för eleverna. Vi ställer höga krav på de sökande, det måste vi göra då det är en krävande tjänst att vara amfibiedykare. Att till exempel kunna hantera olika typer av ammunition, kan vara både farligt och tidskrävande. Lägg då också till att uppgiften ska lösas under vattenytan med begränsad sikt, luft och annat som påverkar situationen, då gäller det att ha stabila och välutbildade individer. Eleverna blir utnämnda till amfibiedykare först när de har genomfört dyk-och ammunitionsröjningsutbildningen.

Utöver dykningen ska killarna dessutom kunna ingå som amfibieskyttesoldater i förbandet vilket kräver ytterligare utbildning i till exempel taktik, vapen och ledarskap. Genom den utbildning och träning killarna får, märker vi hur vi hjälper dem att hela tiden flytta deras mentala och fysiska gränser. De utvecklas enormt både som individer och yrkesmän, att vara en del av den utvecklingen gör mitt jobb ännu roligare, sa Robin

 

Förbandet kommer att utbilda och anställa fler amfibiedykare. Är du intresserad och har vad som krävs, så har du snart möjlighet att söka. Inom kort annonserar förbandet under jobb och karriär.