Expedition Clean-Up Kebnekaise

För första gången någonsin genomförs Expedition: Clean-Up Kebnekaise, ett unikt samarbete mellan Håll Sverige Rent och Försvarsmakten med äventyrarna Renata Chlumska och Oskar Kihlborg. Expeditionen följer en del av det arbete som Försvarsmaktens bergspluton utför när det gäller bärgning av haveridelar efter en flygolycka 2012.

Vinnarbilden i HSR tävling: Vägen upp till Ansätten. Foto: Sanna Eriksson

– Försvarsmakten har ett brett uppdrag där miljöhänsyn och miljöåtgärder har en stor plats, säger Arne Wessner, miljöchef på Försvarsmakten. Förutom att vi slutför städningen efter flygolyckan vid Kebnekaise stöttar vi Håll Sverige Rent i deras arbete mot nedskräpning i naturen. 

Om vädret tillåter kommer under onsdagen en unik bestigning av Kebnekaise att göras.

– Det är en mycket spännande expedition och ett intressant team som på olika sätt bidrar till ett skräpfritt Sverige, säger Joakim Brodahl, tf verksamhetsansvarig på Håll Sverige Rent. På expeditionen kommer vi att plocka skräp och naturligtvis ta med oss det skräp vi hittar.

Med upp på Kebnekaise är även Sarah Eriksson och Isabelle Carlsson, som vunnit varsin plats i expeditionen i Håll Sverige Rents tävling.

Expeditionen pågår mellan 25 och 28 augusti.