Frivilliga i stor stödinsats

Frivilliga och personal från Ledningsregementet håller just nu med att släcka skogsbranden i Västmanland. Branden beskrivs som den största i modern tid och upptar en mycket stor yta. Rök från skogsbranden har spridits över stora delar av Sverige och rökdoften är mycket påtaglig. 100 hemvärnssoldater från Västmanland, Uppland och Södermanland deltar i släckningsarbetet.

Per Ezelius och Rickard Stranne planerar färdväg inför kommande transport av personal.
Per Ezelius och Rickard Stranne planerar färdväg inför kommande transport av personal.
Per Ezelius och Rickard Stranne planerar färdväg inför kommande transport av personal. Foto: David Lekholm/Försvarsmakten
Arasteh Heinemann (vänster i bild) går igenom personalläget beträffande förare: –Just nu behöver vi minibussförare, så vi ska försöka lösa ut det här på något smart sätt. Ibland har man brist på något, och just nu är det dem vi behöver.
Arasteh Heinemann (vänster i bild) går igenom personalläget beträffande förare: –Just nu behöver vi minibussförare, så vi ska försöka lösa ut det här på något smart sätt. Ibland har man brist på något, och just nu är det dem vi behöver. Foto: David Lekholm/Försvarsmakten
Bandvagnar uppställda och redo för avtransport.
Bandvagnar uppställda och redo för avtransport. Foto: David Lekholm/Försvarsmakten
Svante Johansson (höger i bild) är ställföreträdande bataljonchef i Västmanlands hemvärnsbataljon: –Men just nu är jag lite allt i allo. Jag behövs lite överallt, så jag hjälper till där de vill ha mig, säger Svante.
Svante Johansson (höger i bild) är ställföreträdande bataljonchef i Västmanlands hemvärnsbataljon: –Men just nu är jag lite allt i allo. Jag behövs lite överallt, så jag hjälper till där de vill ha mig, säger Svante. Foto: David Lekholm/Försvarsmakten

Per Ezelius och Rickard Stranne från Västmanlands hemvärnsbataljon har medverkat i tre respektive två dagar. De ännu inte fått se så mycket eld, utan mest bara rök berättar de. Huvudsysslan har varit att köra vatten och slang till Räddningstjänsten.

– Jag kom hem sent igår, runt 22, och var tillbaka här igen för att fortsätta jobba klockan sex i morse. Det är kul att kunna hjälpa till på något sätt, och det känns som vår insats är uppskattad. Igår när vi varit ute och hjälpt Räddningstjänsten med att köra ut slang så var det någon som hade köpt tio pizzor till oss. Jag har ingen aning vem det kommer från, men vi är tacksamma och glada att vi kan hjälpa till, säger Per Ezelius.

Den uppgift som ligger framför dem just nu är att vårda bandvagnarna och se till så att de är i fint skick.
– De blir lite skitiga när man åker här ute. Snart ska vi iväg med journalister som ska få se området lite bättre. Då vill vi kunna visa upp oss från vår bästa sida, säger Rickard Stranne.

Hemvärnets största insats på lång tid

Insatsen är omfattande och kräver mycket personal. Utöver detta behöver underhåll fungera. De som jobbar behöver äta, sova och uträtta sina behov, allt för att insatsen ska kunna pågå en längre tid.

– Det är mycket som ska fungera och det ställer stora krav på uthållighet. Folk jobbar över, kommer hem sent och är genomblöta. Trots detta kommer de hit på morgonen igen med ett leende på läpparna, motiverade att fortsätta. Det betyder mycket dels för oss och för samhället i övrigt att Försvarsmakten och hemvärnet får möjlighet att hjälpa till, säger Svante Johansson, ställföreträdande bataljonchef.

Han berättar att det är svårt att släcka elden, men Räddningstjänsten menar att som det ser ut just nu har de goda taktiska förutsättningar för det, bara allting går som planerat.

– När vi kommer ut ser vi mest rök på platser som är släckta, men helt plötsligt kan det börja brinna igen från ingenstans. Vi har sett det ett par gånger. Det kommer ta tid det här, säger Per Ezelius.

Ledningsregementet bidrar med resurser bland annat i form av fordon, vatten och drivmedel. Överste Mikael Åkerström, regementschef på Ledningsregementet är nöjd med insatsen:
– Det är fantastiskt att så många människor ställer upp frivilligt på det här. Men det är så det fungerar, förväntar man sig hjälp ska man vara beredd att ställa upp för andra. Jag vill att alla frivilliga där ute ska känna att de har stöd från mig och Ledningsregementet. Alla deltagare förtjänar verkligen vår fulla respekt.