”Världens bästa sommarjobb”

Vad har plåtslagare, gatuarbetare och högvaktssoldater gemensamt? Enligt Aftonbladet är det några av de yrken som drabbas hårdast av sommarens skoningslösa värme. Men ändå hävdar gruppchefen Jack Makoszewski att det är världens bästa sommarjobb.

”Det är behaglig stämning på Drottningholm. Det ligger avskilt och naturnära och det är lugnt och grönt. Dessutom är det en bra mix med människor där alla har olika erfarenheter och personligheter” säger soldaten André Kildén medan han stryker sina byxor. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Gruppchefen Jack Makoszewski gillar sitt sommarjobb på Livgardet. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten

- GIVAKT skriker vaktchefen och soldaterna går upp i enskild ställning.

En asiatisk turist som försökt att tränga sig in mellan soldaterna för att ta en selfie hoppar till och tappar nästan kameran i marken av förvåning.

Vaktchefen muttrar något om brist på respekt, men så är han ju också vaktchef och har kanske en bredare förståelse för militär kultur och tradition.

– Avdelning framåt! Marsch!

Soldaterna avmarscherar med taktfasta steg. De går en runda runt slottet och byter av med dem som stått på post i två timmar. Det är ett välbehövligt avbyte. Termometern på solsidan har passerat 40 grader och markeringen har försvunnit utanför den mätbara skalan.

– Den tunga metallhjälmen blir snabbt kokhet och de svarta läderkängorna och den tjocka åtsittande uniformen gör inte saken bättre, säger Jack Makoszewski som är deltidsanställd gruppchef på Livgardet.

Men det finns knep för att överleva hettan.

– Vi har ett par soldater som går runt med vatten och vätskeersättning till dem som står på post. En patrullman tar över bevakningen medan den ordinarie vaktposten får sträcka på sig och dricka, säger Jack.

Asvarmt – men glad ändå

Jack och hans kamrater är deltidsanställda. De jobbar på slottet över sommaren och återgår sedan till de studier eller yrken som de har till vardags.

– Vi har en fantastiskt bra stämning här. Alla är drivna, intelligenta och nyfikna. Det märks när folk är motiverade på jobbet och tänker utanför lådan, säger Jack.

Själv är han konsult på IBM till vardags och har varit deltidare i Försvarsmakten sedan 2012.

– Här arbetar jag bland annat med lönehantering och personaladministration. Jag gillar att jag får ta ett stort ansvar, säger han.

Som bevakningssoldat på slottet jobbar man i sju dagar och har sedan sju dagars ledighet.

– Vi står på post i två timmar. Sen har vi jour i två timmar och så står vi i två timmar till. Efter det har vi tio timmars jour. Under jourtiden ska man hinna äta, träna, sova och ta hand om sin utrustning. I natt lyckades jag klämma in sex timmars sömn, och det är bra, säger Jack.

Den cirka tre månader långa arbetsperioden avslutas med semester.

– Det är fysiskt ansträngande men man får mycket ledighet. Och i slutet av sommaren kan man räkna med en lön på över 90 000 kronor vilket innebär att man uppfyller CSN-kvoten ganska snabbt. Många som jag har pratat med säger att det här är världens bästa sommarjobb, säger Jack.

Besökare bryter mot lagen

Arbetet på Drottningholm och på slottet går i stora drag ut på att bevaka området runt slotten och se till så att ingen obehörig tar sig in på det som är skyddsobjekt.

– Vi har ständigt problem med överträdelser. Just nu är det mycket turister och det är inte ovanligt att folk kliver över staket och vajrar trots att det sitter förbudsskyltar på flera språk överallt, säger Christofer Olofsson som är vaktchef på Drottningholm.

Personer som bryter mot tillträdesförbudet blir tillrättavisade och avvisade och i vissa fall kallas även polis till platsen. Sedan nedtecknas händelsen i en dagbok och i vissa fall skrivs det en rapport.

– Det har funkat mycket bra. Soldaterna är motiverade och har en bra inställning. De gör en viktig insats nu under sommarmånaderna när våra ordinarie soldater har semester, säger Christofer.