Mot Mali

Under det kommande året ska Sverige skicka flera hundra soldater till den FN-ledda insatsen i Mali. För några av dem är det inte många dagar kvar till avresedatum – snart åker den första vaktstyrkan iväg.

Veckan på Livgardet innehöll mestadels teori med undantag för några praktiska övningar. Tobias Dahlin (knästående) tillsammans med en kollega från P4. Foto: Annika Gustafsson/Försvarsmakten

I ett föreläsningsrum på Internationella utbildningsenheten på Livgardet sitter 22 soldater från Skaraborgs regemente - P4. Några av dem har tjänstgjort internationellt tidigare men för 22-årige Oscar Sjöström är det första gången.

- Det känns bra och spännande och jag ser fram emot nya erfarenheter, säger Oscar.

Han tillhör den sammansatta vaktstyrkan på 22 personer från ett skyttekompani på P4. Elva av dem åker redan nu i sommar. Oscar och resten av styrkan åker senare och byter av den första halvan av skyddsstyrkan. 26-årige Tobias Dahlin har tjänstgjort internationellt tidigare och tillhör den första halvan av vaktstyrkan som åker iväg. Då liksom nu förbereds han genom utbildning som ges på Livgardet.

- Här på Livgardet lär oss om kommunikation och kultur innan vi åker ner för att kunna ta seden dit vi kommer. Det är väldigt bra och jag hade stor nytta av utbildningarna under mina två tidigare insatser i Afghanistan, säger Tobias.

Under tre veckor förbereds 22-mannastyrkan genom att samöva i grupp, öva strid och så delen som sköts av Livgardets internationella utbildningsenhet – insatsspecifik utbildning. Den 12 juni beslutade riksdagen att insatsen skulle genomföras och därefter började Försvarsmakten förbereda soldaterna. Internationella utbildningsenheten som håller samman utbildningen genomför konstant den här typen av verksamhet.

- Därför är det inget problem när det är kort förberedelsetid. Det här är ju dessutom yrkessoldater som är dagligt tränade för att utföra dessa arbetsuppgifter, säger kapten Johan Falkemo som arbetar på Internationella utbildningsenheten.

Under sommaren kommer Internationella utbildningsenheten i samarbete med det uppsättande förbandet Livregementets husarer, K3, fortsätta utbildningen av övriga Mali-styrkan. Försvarsmakten räknar med att största delen av styrkan ska vara på plats i Mali runt årsskiftet 2014/2015.