Blivande rekryter förbereder sig inför GMU

Med knappt två månader kvar till inryck för grundläggande militär utbildning, GMU omgång 4 vid Skaraborgs regemente bjöds de blivande rekryterna in till regementet på en förberedelsedag. Ett 40- tal tog chansen och deltog under dagen som anordnades av regementets skolkompani Kåkinds.

Rätt storlek på kängor provades ut under förberedelsedagen. Foto: Kåkinds kompani
Hur man tar hand om sina fötter Foto: Kåkinds kompani
Dagen innehöll bland annat ett pass med fysisk träning Foto: Kåkinds kompani

Syftet med att genomföra en förberedelsedag inför GMU är att förbereda rekryterna inför inryck på bästa sätt så att de känner sig både väl informerade och väl förberedda. En av de som medverkande under dagen var  Lina Lerjéus från Försvarshälsan som berättade om vikten av förberedelser genom rätt kost och träning. Att inte komma förberedd till inryck ökar bland annat risken för skador i samband med den nya fysiska belastningen. Med förberedelsedagar som den här hoppas regementet därför minimera antalet skador under GMU.

Under dagen förevisades en del av regementets träningsanläggningar och därefter genomförde de blivande rekryterna ett gemensamt fyspass. Med sig hem fick de informationsfoldern ”Träna” med förslag på övningar och träningsprogram, samt en personlig träningsdagbok.

På förrådet fick de blivande rekryterna prova ut marschkänga 90 som de också fick ta med sig hem. De uppmuntras att passa på att börja marschträna med stegvis ökande belastning för att vänja kroppen i lagom takt. Möjligheten att gå in kängorna hemma i lugn miljö gör också att rekryterna kan undvika problem med skav och blåsor, vilket är ett vanligt besvär i början av utbildningen.

De blivande rekryterna fick under dagen även utbildning i sko- och fotvård, lära sig tejpa fötter och massa andra tips och värdefull information inför inryck. Kapten Michael Ledenius, kompanichef för Kåkinds, berättade mer om vad rekryterna kan förvänta sig under sin utbildning. Det kom upp många frågor angående såväl inryck som fortsatt engagemang i Försvarsmakten efter GMU.

– Vi på Kåkinds kompani tycker det bådar gott inför den kommande GMU-omgången när deltagarna visat så stort engagemang och god anda under förberedelsedagen, säger kompanichef Ledenius.

De som ska rycka in på Skaraborgs regemente i augusti men som missade möjligheten att komma den här söndagen får en ny chans att komma på en förberedelsedag i vecka 32.