Tekniker, en del i helheten under Våreld

Marken vibrerar och det hörs ett dovt muller. Bland träden skymtas skuggorna av något stort. Ett ögonblicks tystnad och sedan brakar det loss. Fram ur dungen kommer stridfordon farande, skjutande mot fienden de upptäckte på andra sidan. Eldledningsvagnen backar tillbaka in i skydd men blir där stående helt still.
– Det där ser inte bra ut, något är fel, säger tekniske chefen Tobias Pettersson som är ute och följer övningen Våreld för att se hur den tekniska tjänsten fungerar.

Teknisk tjänst, reparerad drivenhet sätts tillbaka
Teknisk tjänst, reparerad drivenhet sätts tillbaka
Mekaniker på reptroppen sätter tillbaka en reparerad del i vagnen. Foto: Tobias Pettersson/Försvarsmakten
teknisk tjänst, mekaniker ur reptroppen arbetar med en drivenhet
Mekanikerna gör klart arbetet med drivenheten. Foto: Tobias Pettersson/Försvarsmakten
teknisk tjänst, byta av transmission
Växellådsbyte vid en bakre gruppering Foto: Tobias Pettersson/Försvarsmakten
teknisk tjänst, lastning av skadad vagn
En skadad vagn lastas för att köras till reparationsplats Foto: Tobias Pettersson/Försvarsmakten

Under några soliga vårdagar rullade hela bataljonen ut från regementet. Efter att under flera månader övat och utbildat i grupp och på kompani var det dags att pröva helheten, det var dags för bataljonsövning Våreld. En övning som gav bra förutsättningar för att kunna öva bland annat dem som arbetar som tekniker på bataljonen.

När det inträffar en händelse som den i inledningen, ett stridsfordon går sönder mitt under övningen, ger det ett ypperligt tillfälle för att se hur den tekniska tjänsten fungerar. Tobias och hans kollegor följer vilka beslut som tas och ser hur teknikerna agera. Övningen avbryts inte och i dungen ute på övningsfältet kom driftstödsgruppen snabbt på plats. De tog sig under skydd fram till vagnen för att reda på vad som hänt och gjorde där en bedömning om åtgärd.  I det här fallet visade det sig att vagnen inte gick reparera på plats utan de fick tillkalla en reparationstropp som fick komma ut med en hjulfordonsbärgare och ett släp för att lasta den skadade vagnen.

– En driftsstödsgrupp består av en specialistofficer, en systemtekniker och två mekaniker. När det sker ett sådant här haveri gör de en skadeklassning, det vill säga de kollar vad som hänt, vad behöver göras, tidsåtgång. Och nu fick vi ett bra tillfälle att öva hela kedjan, från en utslagen vagn som ska ta sig från skadeplatsen till en plats där den kan lastas för att köras till repplats, berättar Tobias.

Medan tekniker inom bataljonen arbetade med att fixa den havererade vagnen fortsatte de övriga vagnarna striden där de försökte avvärja fienden från att inta vårt land, bataljonsövningen Våreld utspelade sig i ett nationellt scenario. När en mekaniserad bataljon är igång är det många små kugghjular som rullar och för den som är intresserad av teknik finns det många yrken att välja på.

– Vi har duktiga tekniker på olika nivåer och sammanfattningsvis har de gjort ett mycket bra jobb under övningen. Vi har dragit många lärdomar och fått nya ingångsvärden för fortsatt utveckling av teknisk tjänst, avslutar en nöjd teknisk chef efter att ha sett den havererade vagnen åter rulla igen.