Sju länder - en militärpolis

Nästa år ansvarar Sverige för Nordic Battlegroup (NBG) som är EU:s snabbinsatsstyrka. Förberedelserna pågår för fullt och på Livgardet övar svenska och estniska militärpoliser tillsammans.
– Övningen ger oss ett utmärkt tillfälle att lära oss av varandra, säger löjtnant Daniel Hellström som är chef för NBG:s militärpolispluton.

Under fordonsutbildningen övar militärpoliserna på att köra uppför en brant backe med den bepansrade jeepen. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Genomgång efter övning. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten
Löjtnant Daniel Hellström är nöjd med samarbetet. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten

Nordic Battlegroup (NBG) står i beredskap under halva 2015 och ska inom tio dagar kunna verka inom en radie av 600 mil från Bryssel. Militärpolisplutonen som nu tränas på Livgardet ska bland annat kunna genomföra eskorter, personskydd och brottsutredningar.

– Samtliga sju länder som ingår i NBG finns representerade inom militärpolisplutonen. Vi är unika på det sättet, att vi har personal från alla länder ända ner på gruppnivå, säger Daniel Hellström.

Denna vecka har militärpoliserna fordonsutbildning och utbildning på svenska vapensystem, och efter sommaren kommer övriga länder också att öva på Livgardet.

– Det är viktigt att militärpoliser kan samarbeta effektivt när flera nationer arbetar inom samma område, och det kan vi tack vare att vi tränar tillsammans. Utbildningen och samarbetet med esterna har gått bra och jag är mycket nöjd, säger Daniel Hellström.

– Svenskarna har varit mycket gästvänliga och allt har fungerat bra hittills, säger sergeant Marko Kaljuvee.