Premiär för beriden vaktparad

I morgon, fredag, är det premiär för en av Stockholms största turistattraktioner, tillika ett säkert vårtecken. Då börjar nämligen säsongen för den beridna vaktparaden.
– Vi förövade förra veckan och det gick bra. Jag ser fram emot säsongen. Det ska bli roligt, säger Lars Hjelm som är ställföreträdande chef för Livgardets Livskvadron.

Den som är i Stockholm i helgen har möjlighet att se den beridna vaktparaden. Foto: Paula Levänen

Under sommaren rider paraden från Livgardets stallar på Lidingövägen till Stockholms slott där soldater och officerare gör avsittning och genomför vaktavlösning. Totalt genomförs 41 beridna parader med vaktavlösning under sommarmånaderna. Augusti är den mest intensiva månaden. Då genomförs 18 parader till häst. De beridna vaktparaderna pågår fram till tredje september.

Först i paraden rider 18 musiker ur Livgardets dragonmusikkår. Därefter rider soldater och officerare ur Livgardets Livskvadron. Paraden tar cirka 40 minuter och eskorteras av beriden polis.

Traditionen med beridna vaktparader har funnits sedan 1700-talet och i modern tappning sedan 1906. Hästarna köps in av Föreningen för den beridna högvakten som sedan lånar dem till Livgardet. Soldater, officerare och musiker är anställda av Livgardet.