På dagen fyra år sedan

Fredagen den 7 februari var det fyra år sedan de svenska soldaterna, kapten Johan Palmlöv och löjtnant Gunnar Andersson samt den lokalanställde tolken Mohammad Shahab Ayoubi, stupade när de blev beskjutna vid ett besök hos den afghanska polisens checkpoint vid byn Gurgi Tepa, cirka 35 kilometer väster om Mazar-e-Sharif. För att hedra de stupade genomfördes en minnesceremoni, en minnesstund och ett träningspass tillägnat dem på Camp Northern Lights och Camp Marmal i Afghanistan.

Stevie Carlsson höll talet till sina vänner Johan och Gunnar under morgonens minnesceremoni. Foto: Magnus Lindstedt/Försvarsmakten
– Jag tränar inte sånt normalt. Jag gör det för att hedra Johan och Gunnar, sade Stevie Carlsson. Foto: Magnus Lindstedt/Försvarsmakten
Nicole Kaiser sjöng "Forever young" under minnesstunden. Foto: Magnus Lindstedt/Försvarsmakten
Några av Johan och Gunnars vänner tog tillfället i akt att hedra dem enskilt. Foto: Foto: Magnus Lindstedt/Försvarsmakten
Det specialanpassade träningsprogrammet lämnade ingen oberörd. Foto: Magnus Lindstedt/Försvarsmakten

Det rådde total tystnad över Camp Northern Lights morgonen den 7 februari 2014. Flera lager snö låg fortfarande tung över norra Afghanistan och nattens köld hade ännu inte släppt taget. Utanför minnesplatsen vid kapellet stod nästan hela den svenska, finska, norska och lettiska kontingenten uppställd. Näsor och öron var röda av köld och varje andetag bildade ett vitt rökmoln. Chefen för den svenska kontingenten och Nordic Baltic Transition Support Unit, överste Micael Berner, inledde ceremonin men lämnade snabbt över ordet till kapten Stevie Carlsson, en av Johan Palmlövs och Gunnar Anderssons vänner.

– Jag förlorade väldigt goda vänner. Ni som inte fick möjlighet att lära känna Johan och Gunnar missade tyvärr möjligheten att lära känna två av de trevligaste, vänligaste och mest omtänksamma människor i världen, sade Stevie Carlsson i ett känsloladdat tal under minnesceremonin.

 Vid lunchtid samlades ett 20-tal soldater och officerare i gymmet på Camp Northern Lights. För att hedra Johan och Gunnar genomfördes ett träningsprogram som tillägnats de stupade officerarna. Passet var tungt och intensivt – precis som Johan och Gunnar hade velat ha det. I tjugo minuter hördes ursinniga vrål, utmattad andhämtning och uppgivna stön. Alla deltagare gav allt de hade.

Under kvällen samlades återigen större delen av personalen på Camp Northern Lights i ett av de stora servicetälten för en minnesstund. Belysningen i taket var släckt och det enda som lyste upp det stora tältet var de levande ljusen som varje deltagare bar i sin hand. Under ledning av prästen Anders Radix fick alla möjlighet att minnas Johan och Gunnar med hjälp av deras favoritmusik. Tillsammans sjöngs låtar som ”My way”, ”You’ll never walk alone”, ”Your song” och ”Suspicous minds”.

Under dagen hade dessutom Johan, Gunnar och Shabab hedersvakt stående vid minnesplatsen hela tiden. Trots kylan var kön lång för att få tjänstgöra i vaktstyrkan.

 Stevie Carlsson lät avsluta morgonens minnesceremoni med orden:
– I dag är en bra dag att minnas de här grabbarna och inte minst att ge Johan och Gunnars föräldrar och bröder, vänner och soldater en stödjande tanke. I kväll kommer många ljus att tändas här på Camp Northern Lights men också i Järfälla kyrka där Johans aska spreds och i Frösöns kyrka utanför Östersund där Gunnar begravdes bredvid sin mor. Runtom i Sverige kommer många vänner, familjer och soldater att sakna och tänka på dem. Ni är saknade men inte glömda.

Kapten Johan Palmlöv och löjtnant Gunnar Andersson blev 28 respektive 31 år gamla. Mohammad Shabab Ayoubi blev 24 år. Denna dag är tillägnad deras minne.