Chefsbyte på slottet

Efter 20 år ska Johan Medin lämna sin post som ställföreträdande chef för kommendantstaben på Stockholms slott. In kliver en ny livgardist vid namn Mathias Henriksson. Men Livgardet är inte det enda de två har gemensamt. Förutom att herrarna delar grad så verkar de uppskatta gemenskap, och så skrattar de rätt mycket. Dessutom kan de behålla lugnet när det behövs.

Lättsam stämning. Det är få dagar Johan har känt ett motstånd till att gå till jobbet. ”Jag har alltid känt stöd och välvilja på arbetsplatsen”, säger Johan. Foto: Annika Gustafsson/Försvarsmakten
I mitten av februari fick Johan och Mathias träffa kungen med anledning av chefsbytet. ”Vi trodde det skulle bli väldigt formellt men det var väldigt avslappnad stämning”, berättar Johan. Foto: kungahuset.se

I en fåtölj på Stockholms slott sitter Johan Medin och lyssnar när Mathias Henriksson pratar med chefen för kommendantstaben. Samtalet handlar om vad man ska göra med avspärrningarna som är utanför slottet.

- Allt här är ögonblickligt och det är alltid skarpt läge. Det är full fart emellanåt – från statsbesök och bröllop och så finns det dagar då det inte händer så mycket.  Men då byter vi batterier i radion, fyller på med toalettpapper eller hanterar sådana här saker som avspärrningarna, säger Johan som snart titulerar sig pensionär.

Efter 20 år vet han vad han pratar om. Som delansvarig för den militära biten av statsceremonier har Johan upplevt flertalet statsbesök, prinsessbröllop och var med när både Boris Jeltsin och Barack Obama kom på besök.

- Det är en lustfull stämning, när vi väl trycker på startknappen får inget gå fel. Men det gör det inte heller för vi vet att alla inblandade alltid gör sitt yttersta så egentligen finns det aldrig någon anledning till oro, säger Johan.

Måste kunna ta folk

Förutom statsbesök, bröllop och batteribyte så ägnas mycket tid åt att samordna högvakten, något den tillträdande chefen har stor erfarenhet av från arbetet med ceremoniell verksamhet på Livgardet. Att tjänsten innebär daglig kontakt med högvakt var en av anledningarna till att Mathias sökte jobbet, och så gillar han människorna som jobbar på kommendantstaben. Hans egenskaper att klara av stress och hantera människor gjorde att han passade in ännu bättre.

- Vi träffar allt från statschefer till turister och vi måste kunna tilltala alla människor efter hur de är som personer, det måste man klara av i det här jobbet, säger Johan.

 Under fem månader har Mathias gått bredvid Johan för att kunna förbereda sig så mycket som möjligt, och Johan har gjort sitt yttersta för att underlätta för Mathias. Bland annat finns det papper på i princip allt tidigare arbete och rutiner. 

- Det är jag väldigt tacksam för. Men all Johans kunskap kan jag inte överta, som Johans alla kontakter, det är något jag får och behöver arbeta upp på egen hand, säger Mathias.

Livet som pensionär

Nu är herrarna inne på sin sista vecka tillsammans, för efter en nästan 50 år lång karriär inom Försvarsmakten går Johan Medin snart i pension.

- Det jag kommer att sakna mest är gemenskapen. Här på jobbet finns alltid någon att tala med, man när aldrig ensam, säger Johan.

Trots det så tänker han hålla sig borta från kommendantstaben så mycket det går och låta Mathias få växa in i tjänsten som ställföreträdande chef.

- Att ha Johan i rummet bredvid är en enorm trygghet. Jag är övertygad om att allt kommer att gå jättebra sedan men visst kommer det att vara lite fjärilar i magen när jag är utan Johan, säger Mathias.

- Men då kan du ringa mig, säger Johan och ler mot Mathias.