Första steget på sin väg i Försvarsmakten

De rycker in på P 4 Kvarn för tre månaders grundläggande militär utbildning, GMU, som är det första steget in i Försvarsmakten. En del av dem har redan siktet inställt, godkänd GMU, sex månaders befattningsutbildning och sedan anställning som deltidssoldat.

Koll på läget - första veckans uppgift Foto: Josefina Björkstrand/Försvarsmakten
Det är mycket materiel som ska hämtas ut innan utbildningen startar Foto: Josefina Björkstrand/Försvarsmakten
Ulf Brandt, kompanichef för GMU Foto: Josefina Björkstrand/Försvarsmakten
Fredrick Söderström, nyinryckt rekryt som ska utbilda sig till deltidssoldat. Foto: Josefina Björkstrand/Försvarsmakten

77 personer kom till Skaraborgs regemente, P 4, på Kvarn för att påbörja sin resa i Försvarsmakten. Tre månader grundläggande militär utbildning, GMU, där fortsättningen är inriktning att bli deltidssoldater på först och främst regementets trosskompani och tunga transportkompani.

Den här omgången GMU är den första som är 97 dagar istället för 90. Något som kompanichefen för GMU kapten Ulf Brandt tycker är bra.
– Det gör att rekryterna kan få en något lugnare utbildningsstart med bättre kvalitet, säger han.
Det är andra gången som regementet genomför utbildningen på Kvarn. Personalen på Grenadjärkompaniet på Kvarn, som Ulf Brandt tillhör, tycker det känns bra att fått förtroendet att leda utbildningen för framtida medarbetare.

Första dagen började de nyinryckta rekryterna med att mönstra in och fylla i olika blanketter och därefter hämta ut materiel. När materielen är uthämtad ska allt inventeras, inte bara för att kolla så alla personer har fått rätt saker utan även så rekryterna lär sig rätt namn på allt. Första veckans uppgift är att få koll på läget.

En av de blivande soldaterna som har ryckt in är Fredrick Söderström, 25 år, ifrån Rimbo. Han arbetar i vanliga fall som elektriker men har just nu tjänstledigt i nio månader för att genomföra först GMU och sedan befattningsutbildning.

Efter de månaderna kommer han att söka anställning som deltidssoldat på Skaraborgs regemente samtidigt som han återgår till sitt jobb som elektriker. Fredrick sökte GMU för att testa något nytt. Han förväntar sig en lärorik period som kan bli både fysiskt och psykiskt utmanande.
– Idag känns allting väldigt nytt men det är samtidigt tydligt vad man ska göra. Jag trodde det skulle vara hetsigare men det har i och för sig precis bara börjat, säger han.

Kapten Brandt ser fram emot att se utvecklingen hos rekryterna och är stolt över att kunna erbjuda en komplett utbildning med GMU och sedan befattningsutbildning för de som är godkända.
– Det är lite som före detta värnplikten med en utbildning under nio månader, avslutar han.