Lyckad sökinsats i Västernorrland

Hemvärnssoldater ur Västernorrlandsgruppens organisation deltog under två dygn i slutet av augusti i sökandet efter en försvunnen kvinna i trakterna av Omsjö, sydost om Junsele.
– Vi fick larmet från polisen sent på onsdagen den 27 augusti, på torsdagsmorgonen var vi på plats med 20 hemvärnssoldater för att delta i sökandet, berättar löjtnant Mikael Bentsen, kompanichef i Ångermanlands hemvärnsbataljon och militär insatschef under eftersöket.

Delar av personalen ur Ångermanlands hemvärnsbataljon efter lyckat eftersök. Foto: Mikael Bentzén
Det blev ett omfattande sökpådrag efter kvinnan, förutom hemvärnspersonal och ett stort antal poliser även två helikoptrar, fyra hundpatruller och ett 30-tal frivilliga. Foto: Nicklas Åberg

Polisen fick larmet om att en kvinna var vilse i skogen i Omsjö vid middagstid på onsdagen. Kvinnan hade vid halv tre-tiden meddelat att hon var vilse via telefon, därefter stängdes hennes telefon av. Anhöriga hade börjat leta i skogen där hon senast syntes. Kvinnan hade också två hundar med sig. Poliser från Sundsvall, Härnösand och Örnsköldsvik skickades till platsen för att leta efter kvinnan.

Stort sökpådrag

– Eftersöket pågick under hela natten mot torsdagen utan resultat innan vi från Hemvärnet kom dit. Det blev ett väldigt pådrag på torsdagen, under morgonen kom även två helikoptrarna med värmekamera. Förutom vi från Ångermanlands hemvärnsbataljon som var 20 soldater och två mc-ordonnanser var fyra hundpatruller och ett trettiotal frivilliga engagerade i sökandet. Jag uppskattar att vi totalt var drygt 50 personer som var med och letade efter kvinnan, fortsätter Mikael.

Upprättade kok

– Förutom att vi var med och sökte upprättade vi kokvagn och försörjde vår egen och polisens personal med mat och dryck under hela sökinsatsen. Vi kunde även tillhandahålla vatten och frukt till de frivilliga civila som deltog, berättar Mikael Bentsen.

Kvinnan anträffades klockan 15.11 på fredagseftermiddagen i Bergsjö, cirka nio kilometer nordväst från platsen där hon försvann. Enligt polisen ringde hon till en släkting från en lånad telefon och berättade var hon befann sig. Kvinnan mådde efter omständigheterna bra när hon anträffades.

– Det känns alltid bra att vi från Hemvärnet kan bidra med våra resurser vid sådana här sökinsatser, och speciellt bra känns det när det slutar lyckligt, avslutar Mikael.