Övningsdeltagarna anländer

En febril aktivitet råder då deltagarna i övning Nordic Air Meet 2012 anländer till F 21.

Det schweiziska passagerarplanet har precis landat och personalen kliver ur för att som ett första steg i övningen genomföra inregistrering.

David Luciani inväntar ett F-18 Hornet. Foto: Johan Brolin/Försvarsmakten
Schweiziska deltagare köar till inregistreringen.
Schweiziska deltagare köar till inregistreringen. Foto: Johan Brolin/Försvarsmakten
Schweiziska deltagare köar till inregistreringen. Foto: Johan Brolin/Försvarsmakten

Inregistreringen syftar till att välkomna deltagarna och säkerställa att det är rätt personal som anländer i förhållande till vad länderna har föranmält. Vidare ges deltagarna den första informationen som de behöver för att komma in i övningen på ett bra sätt.

Andra delar som ingår i inregistreringen är en genomgång av lokala bestämmelser på F 21, information om svensk lag avseende alkoholintag kopplat mot bilkörning och trafikbestämmelser. Respektive lands kontingentschef informerar de nyanlända om läget och verksamheten de närmsta dagarna.

För att göra vistelsen i Norrbotten så trivsam som möjligt får de också informationsmaterial om regionen så att de kan nyttja sin fritid på ett bra sätt.

Hittills har två länder, USA och Schweiz anlänt och blivit inregistrerade och de sista flyger in under helgen. De förband som baserar på Vidsel sköter sin inregistrering där.

En av de schweiziska deltagarna som kom idag på fredagen var David Luciani, flygtekniker. Det är första gången han deltar i övningen på Kallax. Han har stora förväntningar på övningen.

– Främst önskar jag att flygningar går bra utan incidenter. Det ska också bli intressant att samarbeta med andra nationer och på så sätt att vi lär av varandra.

Det här är första gången som Davids förband provar att omgruppera förbandet enligt ett nytt koncept vilket han tycker ska bli intressant att se resultatet av.

– På fritiden tänker jag se mig om lite i närområdet och även försöka ta mig till polcirkeln säger David innan han skyndar iväg för att ta emot de schweiziska F-18 Hornetplanen som just landat.