En värdig avslutning på ett väl genomfört arbete

Under fredagen den 16 december medaljerades FS21 efter sex månaders tjänstgöring i Afghanistan. Över tusen stolta anhöriga fanns på plats i Billingehov i Skövde för att välkomna sina soldater hem med varma applåder.

Soldater ur FS21 medaljeras av arméinspektör Berndt Grundevik. Foto: Emma Fors/Försvarsmakten
Överste Rickard Johansson, chef FS21, anser att tiden i Afghanistan har varit både komplicerad, intressant och utmanande.
Överste Rickard Johansson, chef FS21, anser att tiden i Afghanistan har varit både komplicerad, intressant och utmanande. Foto: Emma Fors/Försvarsmakten
Överste Rickard Johansson, chef FS21, anser att tiden i Afghanistan har varit både komplicerad, intressant och utmanande. Foto: Emma Fors/Försvarsmakten

Ceremonin gästades av överbefälhavare Sverker Göransson, arméinspektör Berndt Grundevik och försvarsminister Sten Tolgfors, vilka framförde både Försvarsmaktens och regeringens tack för väl utfört arbete. En värdig avslutning på en komplicerad, utmanande och intressant tid i Afghanistan enligt överste Rickard Johansson, som under de senaste sex månaderna varit chef över den svenska styrkan FS21.

– Det här är ett bra tillfälle för både anhöriga och soldater att få dela uppskattningen för det som vi har gjort. Det känns också otroligt skönt att alla nu är hemma och vi kan slappna av efter mycket hårt arbete.

Väl genomförd hemkomst

Skaraborgs regemente, P 4, har genomfört hela hemkomstprogrammet för FS21 på plats i Skövde. Under tre veckor har det genomförts bland annat läkarundersökningar, hemkomstsamtal och inlämning av den personliga utrustningen allt eftersom förbandet landat in i Sverige i omgångar.

– Det här är ju en del av Försvarsmaktens utveckling där förbandscheferna får ett större ansvar för även den här typen av verksamhet, säger Rickard Johansson.

Ansvaret för att sätta upp och bemanna FS21 har varit P 4:s och därför var det också en vilja från regementet att åta sig att vara värd för hemkomsten nu under december månad.

– Det hela har varit mycket bra genomfört, säger kapten Ingebrikt Sjövik som kom hem för en vecka sedan. För mig var det väldigt skönt att få komma hit till Skövde inledningsvis och vara här i några dagar. Medaljceremonin blir ett bra avslut med ett viktigt symboliskt värde.

Närmare 450 soldater mottog sina medaljer under ceremonin, som för första gången för en Afghanistan-styrka arrangerades lokalt och inte i Stockholm. Efteråt fanns tid att krama om sina anhöriga innan man som ett sista steg lämnade in sina uniformer och begav sig hemåt. Nu väntar en välförtjänt ledighet.

Än en gång, välkomna hem!