Södermanlandsgruppen tränar internationella Röda Korset

Under en intensiv dag tränades deltagarna på Röda Korsets internationella kurs av Södermanlandsgruppen. Kursdeltagarna hann bli både övermannade och tillfångatagna på Häradsskjutfält.

I scenariot deltagarna var med om var deras resväg både saboterad och minerad. Foto: Jan Sjöblom/Försvarsmakten
Kursdeltagarna hann bli både övermannade och tillfångatagna på Härads skjutfält.
Kursdeltagarna hann bli både övermannade och tillfångatagna på Härads skjutfält. Foto: Jan Sjöblom/Försvarsmakten
Deltagarna genomförde förutom fältövningen en radiokommunikationsutbildning samt kortare moment med brand och sjukvård.
Deltagarna genomförde förutom fältövningen en radiokommunikationsutbildning samt kortare moment med brand och sjukvård. Foto: Jan Sjöblom/Försvarsmakten
Kursdeltagarna hann bli både övermannade och tillfångatagna på Härads skjutfält. Foto: Jan Sjöblom/Försvarsmakten
Deltagarna genomförde förutom fältövningen en radiokommunikationsutbildning samt kortare moment med brand och sjukvård. Foto: Jan Sjöblom/Försvarsmakten

Övningarna på Häradsskjutfält i Strängnäs var en del av Röda Korsets en vecka långa ICRC-kurs (International Committee of the Red Cross). Kursmomentet som hölls av Södermanlandsgruppen, som tillhör Ledningsregementet, syftade till att ge deltagarna en inblick i hur det kan vara att planera och genomföra en resa i ett land med konflikt.

– Det här var först gången vi gjorde en liknande utbildning för Röda Korset. Det var väldigt lärorikt och roligt, säger Peter Fredriksson, utbildningsbefäl vid Södermanlandsgruppen. Han samordnade övningarna för Röda Korset och deltog också i dem.

– Vi använde engelska som gemensamt språk under kursen, men eftersom deltagarna kom från 11 olika länder fick vi instruera och kommunicera genom att gestikulera och använda kroppsspråk också. Ibland räckte inte ens alla vårs samlade språk till, fortsätter Peter.

I scenariot var deltagarnas resväg både saboterad och minerad. De tvingades då att under resans gång planera om och hitta en alternativ väg. Där blev de överfallna av en milisgrupp, som spelades av maskerade officerare och gästande lärare och figuranter från norska Röda Korset

Deltagarna hade fått i uppgift att planera en humanitär insats i ett land där det råder ofred och där många civila samt flyktingar drabbats av kriget. De skulle ge sig ut på Häradsfältet som i scenariot delades av två etniska grupper. Kursdeltagarna fick i uppgift att rekognoscera för en flyktingförläggning och för ett eventuellt fältsjukhus som skulle upprättas.
Uppgiften liknar de uppgifter några av deltagarna kan komma att möta under internationell tjänstgöring.

– Jag känner mig ödmjuk inför den samlade kunskapen som deltagarna visade på, säger Peter Fredriksson. Många av dem, om inte alla, kommer att möta tuffa förhållanden i sitt humanitära arbete. Arbetet de utför är beundransvärt.
Deltagarna genomförde förutom fältövningen en radiokommunikationsutbildning samt kortare moment med att släcka brand med filt och använda brandsläckare. Efter genomförd kurs har deltagarna rätt att söka internationella befattningar inom Röda Korset.