I teknikens tjänst

Att bli pjäsmekaniker på Artilleriregementet, var inte någon självklarhet för Carolina Ask. Men efter att ha sökt in till grundläggande militär utbildning, GMU, och genomfört den bestämde hon sig för att söka anställning som soldat. – Jag visste inte vad jag skulle göra efter gymnasiet, men hade någonstans i bakhuvudet att det skulle vara intressant att prova på det militära livet, berättar Carolina.

Carolina Ask, soldat i teknikens tjänst vid Artilleriregementet i Boden Foto: Ann-Kristina Sköld/Försvarsmakten
Carolina och en kamrat vid sprängtjänst på Lombens skjutfält utanför Kalix.
Carolina och en kamrat vid sprängtjänst på Lombens skjutfält utanför Kalix. Foto: Ann-Kristina Sköld/Försvarsmakten
Resultatet, en rejäl smäll.
Resultatet, en rejäl smäll. Foto: Ann-Kristina Sköld/Försvarsmakten
Carolina och en kamrat vid sprängtjänst på Lombens skjutfält utanför Kalix. Foto: Ann-Kristina Sköld/Försvarsmakten
Resultatet, en rejäl smäll. Foto: Ann-Kristina Sköld/Försvarsmakten

Carolina genomför just nu en fortsättningsutbildning på GMU som kallas kompletterande färdighet soldat/sjöman, KFSS.
– Jag har en del människor med militär anknytning i min närhet så därför visste jag lite mer om vad jag gav mig in på. Just nu har jag en provanställning på sex månader, fortsätter Carolina Ask.
Intressant och nyttigt
– Det bästa med GMU var att det var så intressant och jag fick lära mig väldigt mycket som jag faktiskt kan ha nytta även utanför det militära livet. Det som fastnade mest är att alla var så måna om att jag skulle ha det bra och verkligen trivas. Men det var ju självklart inte bara lätt, vi fick verkligen testa våra gränser, men på ett positivt sätt. Dessutom är kamratskapet som blev mellan oss rekryter är jättebra.

Teknik

– Mitt tekniska intresse har kommit på senare år. På fritiden håller jag och min sambo på med bilsport. Så där är det ju en hel del skruvande. Men nu får jag ju chansen att lära mig mer, vilket jag tycker är positivt, säger Carolina.

Fysisk träning ger avkoppling

Till vardags bor Carolina i Luleå tillsammans med sin sambo och förutom bilintresset håller hon även på med hästar och hundar.
– Och så tränar jag en hel del, det är ett sätt för mig att koppla av och tänka på annat. Det är väl inte helt fel då vi har Försvarsmaktens tester att klara. Men det gör ju att jag är ute rätt mycket, både på fritiden och i jobbet, och det passar mig väldigt bra.

– Ett råd som jag skulle vilja ge alla som funderar på Försvarsmaktens verksamhet är, sök GMU och testa om det är något för dig, avslutar Carolina Ask.