Övningsupplägg blir modell

Upplägget för chefen A 9 fyra veckors övning under maj blev ett vinnande koncept. Så bra att arméinspektionen begärt att få ta del av planeringsformen.

Ställföreträdande regementschef Thomas Lindell. Foto: Greta Sköld/Försvarsmakten

 För första gången med anställda soldater skulle A 9 under 2011 genomföra en övning i fyra veckor.  Svårigheten var att planera övningen så de olika delmomenten inte strider mot arbetstidslagen. På A 9 löstes problemet likt ett stationssystem med blockläsning varvat med teoretiska pass. 

Det nya konceptet

– Vi har byggt ett effektivt sätt att öva, säger ställföreträdande regementschef Thomas Lindell.  Vi kommer givetvis att vidareutveckla detta till nästa år. Det är först när vi behärskar händelser på väg till en gruppering som vi kan leverera effekt.

Att öva i fyra veckor är ingen nyhet, utmaningen denna gång blev att sätta soldatens personliga färdigheter i fokus och samtidigt skapa en övning enligt tidsramen som både är rolig och ger stimulans.     
– Nu har vi nått en basnivå på soldaterna som uppfyller de internationella kraven och till höstens övning satsar vi ännu mer på artilleriets färdigheter, säger Lindell.

De cirka 100 kontinuerligt anställda soldaterna som deltagit under fyra veckor har enligt övningsledningen visat en vilja och inlevelse. Enligt utvärderingarna har upplägget på övningen gett soldaterna en bättre förståelse vad som krävs om de åker ut på internationella uppdrag. Delmomenten som övats har medgett en stor variation med bland annat moment innehållande minor, strid, sjukvårdstjänst, strid från fordon, rapportering, patrull till fots, IED och verksamheter kring dessa moment.

Övningen bygger på att förbereda A 9:s personal att ha en så kort startsträcka som möjligt. Det vill säga att soldaterna ska vara beredd och klara att utföra sin uppgift i respektive befattning och tillsammans i förbanden.