Tjejpunkten – av tjejer för tjejer

Tidigare i veckan anordnades en dag för tjejer i årskurs åtta i Skövde kommun.  Försvarsmakten fanns på plats för att informera och visa vilka möjligheter som finns att söka sig till officersyrket.

Evelina Norlin (tv) och Madelen Hedlund går båda på specialistofficersutbildningen. De var förvånade över hur lite tjejerna visste om Försvarsmakten. Foto: Försvarsmakten
Många provade stridsutrustningen. – Man skulle ju faktiskt kunna gå en bit i det här, sa en av tjejerna.
Många provade stridsutrustningen. – Man skulle ju faktiskt kunna gå en bit i det här, sa en av tjejerna. Foto: Försvarsmakten
Många provade stridsutrustningen. – Man skulle ju faktiskt kunna gå en bit i det här, sa en av tjejerna. Foto: Försvarsmakten

Tjejerna står utanför Valhall i Skövde och väntar spänt på att få komma in i lokalen där rosa och lila detaljer inte går att missa. I detta färghav sticker Försvarsmaktens monter ut med sitt kamouflage-nät och spännande utrustning. Många är nyfikna, vill titta och veta lite mer. Även bildspelet drar till sig blickar och vissa fnissar när de ser soldater i långa rader som utför morgongymnastik, så kallad Brak, som står för ben, rygg, armar och knän.

Med lite övertalning vågar en tjej prova utrustningen och till sin egen förvåning tycker hon att den är lättare än vad hon trodde att den skulle vara.
– Man skulle ju faktiskt kunna gå en bit i det här, men hjälmen var tung och jobbig, säger hon men ser ganska bekväm ut i utrustningen medan vännerna tar kort med mobilerna.

Trots att publiken är ung så känns det ändå viktigt att ge dem en inblick i vad som händer på Trängregementet och P 4. Det är inte bara ett ställe där det springer runt gröna gubbar och leker krig, det finns ett syfte.

Genom att vi visar oss i olika sammanhang och informerar om vår verksamhet klargör vi detta syfte för dessa tjejer och väcker kanske en tanke. Förhoppningsvis en tanke om ett framtida yrke inom Försvarsmakten, en tanke om vad de kan bidra med till Försvarsmakten och dess insatser i världen. Men framför allt, få dem att tro på sig själva och att som tjej, faktiskt våga söka sig till officersyrket.