Test inför officersutbildning

400 av de killar och tjejer som har sökt till officers- och specialistofficersutbildningarna har varit på uttagningstester i Skövde. Totalt har 2 250 sökt och de övriga som testas har varit i Boden, på Revinge eller kommer att testas i Enköping.

Elisabeth Klippinger från helikopterflottiljen ger instruktioner inför det militära högskoleprovet. Foto: Olle Malmgren
Mats Carlasjö är idag beredskapssjöman på ubåten Halland.
Mats Carlasjö är idag beredskapssjöman på ubåten Halland. Foto: Olle Malmgren
Mats Carlasjö är idag beredskapssjöman på ubåten Halland. Foto: Olle Malmgren

Det är de sökande till höstens utbildningsstart för officers- och specialistofficersutbildningen som nu har genomfört tester.  Testerna genomförs på fyra platser i landet och det är bostadsorten som styr var de gör sina tester någonstans.  

Det som genomförs är ett fysiskt test, ett begåvningstest – ett militärt högskoleprov och ett självskattningsformulär. Formuläret innebär att de får ta ställning till olika påstående som bland annat visar ledarskapsförmåga, förmåga till abstrakt - logiskt tänkande och en del andra egenskaper.

En av dem som precis genomfört högskoleprovet är Mats Carlasjö från Göteborg. Han kommer ut från sista provet lite trött men ändå nöjd med det han har presterat.
– Försvarsmakten erbjuder intressanta och utvecklande arbetsuppgifter, svarar Mats på frågan om varför han sökt utbildningen. Idag är han beredskapssjöman på ubåten Halland.

Utöver dessa tester genomförs studievägledande samtal. Killarna och tjejerna som sökt får prata med en rekryteringsofficer som arbetar inom det område som han eller hon är intresserad av. På P 4 har det under testdagarna funnits rekryteringsofficerare från olika förband för att täcka in alla kompetenser.

Totalt kommer 342 specialistofficerare att få plats på utbildningen och 150 taktiska officerare. Innan de vet vilka som kommer in på utbildningen är det en andra testomgång. Den genomförs på det förbandet som de sökande vill till. För P 4:s del blir detta i början av maj.