LSS har fem flygvapengemensamma skolor: Flygskolan, Stridslednings- och luftbevakningsskolan, Flygbefälsskolan, R3-skolan och Basbefälsskolan.

Luftstridsskolan bedriver också på uppdrag av Högkvarteret utveckling av materiel, metoder och förband som är verksamma inom luftarenan.

En tredje viktig uppgift är insatser och beredskap. Luftstridsskolan ansvarar för den ständiga övervakningen av Sveriges luftrum.

Notiser Från Luftstridsskolan

Med anledning av medierapportering kring dödsfall på LSS
1 november201812:04

Onsdagen den 31 oktober genomförde rekryter vid Luftstridsskolan (LSS) en mörkerskjutning med skarpladdade vapen, på Marma skjutfält i norra Uppland. Under en rast hördes ett skott och det konstaterades att en man i 20-års åldern saknades. En sökinsats inleddes och den saknade personen påträffades avliden.

− Det här är en oerhört tragisk händelse och våra tankar går idag till mannens anhöriga och hans närmsta vänner. Nu gör vi allt vi kan för att lämna det stöd som anhöriga och de inblandade behöver, säger överste Robert Nylén, chef för Luftstridsskolan.

Luftstridsskolans krisstöd är aktiverat och organisationen lämnar nu stöd till samtliga inblandade.

Ärendet är överlämnat till Polisen som konstaterar i sitt pressmeddelande att ”det är ett ärende utan någon som helst brottsmisstanke”.

Anhöriga är underrättade.

Nordiskt mästerskap i militär flygfemkamp avgjordes i Uppsala
15 oktober201808:17

Under vecka 41 avgjordes det nordiska öppna mästerskapet i militär flygfemkamp vid Uppsala garnison. Brasilien tog hem segern på herrsidan och Norge tog den översta pallplatsen på damsidan.

En av deltagarna försöker här att ta sig över det svåra hindret "irländska bordet".
Det så kallade "irländska bordet" vid hinderbanan är en särskild utmaning att ta sig över. Foto: Mats Gyllander/Försvarsmakten

Den militära flygfemkampen består av olika moment som ursprungligen ansågs avspegla nödvändiga kunskaper för militärer verksamma inom flygvapnet. Här ingår luftpistolsskytte, hindersimning, fäktning, bollmoment med basketboll samt hinderbana följt av orientering.

När flygfemkamp genomförs på de högre internationella nivåerna, såsom VM och OS, så ingår även ett flygmoment där man ska navigera rätt och passera ett antal punkter på rätt utsatt tid.
Detta moment finns inte med i det nordiska mästerskapet.

Vinnande lag på herrarnas sida blev lag Brasilien med Fredrico Brito, André Kuroswiski och Joel Belo som tävlande. På andra plats kom lag Ukraina och på tredje plats lag Norge 1.

I den individuella tävlingen så segrade Dmitro Kmetjuk från Ukraina före Fredrico Brito från Brasilien på andra plats och André Kuroswiski även han från Brasilien på tredje plats.

På damernas sida dominerade de båda norska lagen med seger för Norge 1 före Norge 2. På tredje plats kom Brasilien.

I damernas individuella tävling segrade norskan Anniken Milhan före sin landsmaninna Inger-Marie Hoberg på andra plats. På tredje plats kom Luftstridsskolans Ida Lundkvist.

Läs mer om mästerskapet på Flygvapenbloggen.

Luftstridsskolan
Fakta Luftstridsskolan
  • Förkortning: LSS
  • Ort: Uppsala
  • Yrkesofficerare: 542
  • Gruppbefäl, soldater och sjömän (kontinuerlig tjänstgöring): 189
  • Gruppbefäl, soldater och sjömän (tidvis tjänstgöring): 49
  • Civilanställda: 77
  • Reservofficerare: 217
Så här har vi räknat
Officersaspiranter: 16
Karta