Vill du ta hand om en hund?

Alla hundar som Försvarsmakten föder upp klarar inte testet för att bli tjänstehundar i Försvarsmakten eller inom Polisen. Många blir kvar hos sina fodervärdar. Andra letar nya hem.

Försvarets hundenhet.
Försvarets hundenhet.
Foto: Axel Öberg/Försvarsmakten

När schäfervalparna som avlas fram vid avelsavdelningen i Sollefteå är 8-10 veckor gamla placeras de ut hos fodervärdar. Där stannar de tills de är ett och ett halvt år gamla, då det är dags för dem att göra ett test. Testet kallas lämplighetstest och går ut på att avgöra om hundarna är lämpade för tjänstgöring inom Försvarsmakten eller Polisen.

Vi önskar naturligtvis att de flesta hundar ska klara lämplighetstestet för fortsatt dressyr, vilket oftast sker. Det finns dock alltid hundar som av olika anledningar inte bedöms lämpliga som tjänstehundar inom Försvarsmakten eller Polisen.

Många av de här hundarna stannar hos sina fodervärdar, men det händer att fodervärdar av olika skäl inte kan eller vill behålla sin hund. Vid övertagandet är hunden röntgad (höfter och armbågar), lämplighetstestad, fullt vaccinerad och veterinärbesiktigad. Hunden övertas i befintligt skick. 

Vi söker även dig som i dagsläget arbetar vid annan statlig myndighet, säkerhetsföretag och andra organisationer som har behov av en tjänstehund. 

Vad kostar det?

Den hund som inte är lämplig som tjänstehund kan omplaceras till ett nytt hem. Priset beror på hundens mentala och medicinska status och kan variera mellan 0 kronor och några tusenlappar.

Låter det intressant? Fyll i en intresseanmälan

Fakta Luftstridsskolan
  • Förkortning: LSS
  • Ort: Uppsala
  • Personal: 350
Så har vi räknat