Marinen genomför under veckan sanering av oexploderad ammunition i Öresjö mellan Trollhättan och Uddevalla. Det är Röjdykardivisionen vid Fjärde sjöstridsflottiljen som bärgar de tändrör som dumpades av Försvarsmakten 1954.
Efter att den oexploderade ammunitionen bärgats transporteras den till Sågebackens skjutfält där Röjdykardivisionens EOD-operatörer destruerar den.
– Vi har arbetat med de här tändrören sedan 2016, det är kul att vara framme vid genomförandefasen nu, säger Fredrik, Röjdykardivisionens insatsledare för saneringsinsatsen i Öresjö.
– Vi har arbetat med de här tändrören sedan 2016, det är kul att vara framme vid genomförandefasen nu, säger Fredrik, Röjdykardivisionens insatsledare för saneringsinsatsen i Öresjö.
Foto: Ola Jacobsen/Försvarsmakten
Kartläggning med sonar
Efter att tändrören i sina tio lådor kartlagts med sonar och dykare har en bärgningsplan upprättats. Sprängämnet i tändrören är bedömt instabilt och kan aktiveras av friktion eller stötar. Därför måste människor vara i ur riskområdet varje moment där lådorna flyttas.
– Själva bärgningen går till så att dykare tar sig ner till botten på ungefär tio meters djup och nätar lådorna, alltså trär på lådorna ett nät så att vi kan lyfta dem på ett säkert sätt, säger Fredrik.
Därefter lyfter röjdykarna lådorna från botten med så kallade lyftsäckar. Det är säckar som dykarna kan fylla med luft under vatten och ge tillräckligt med flytkraft för att lyfta lådorna från botten.
– Jag har respekt för föremålen som vi ska plocka upp, men jag är inte rädd. Om något skulle hända under dyker har vi alltid träningen att falla tillbaka på, säger röjdykaren Jesper.
Foto: Ola Jacobsen/Försvarsmakten
Dykarna sitter på RIB-båtens pontoner med det mesta av sin utrustning på durken framför sig under transporten till dykplatsen. Totalt väger utrustningen omkring 80 kilo, men väl i vattnet blir dykarna viktlösa.
– Det är alltid kul med skarpa insatser. Det här är en av de uppgifter som vi tränat för att genomföra, säger Jesper, röjdykare.
Han gjorde värnplikt som röjdykare 2023–2024 och tog efter examen anställning vid Röjdykardivisionen i Skredsvik.
– Jag har respekt för föremålen som vi ska plocka upp, men jag är inte rädd. Om något skulle hända under dyket har vi alltid träningen att falla tillbaka på, säger Jesper.
På uppdrag av Försvarsmaktens miljöprövningsenhet
Försvarsmakten dumpade fram till 1960-talet ammunition i svenska sjöar, vattendrag och till sjöss. Det ansågs på den tiden vara det säkra och ansvarsfulla sättet att göra sig av med ammunition. Röjdykardivisionen har genomfört bottenundersökning och lokaliserat samtliga tio lådor, samt upprättat en bärgningsplan, som nu verkställs.
– Den här verksamheten sker på uppdrag av Försvarsmaktens miljöprövningsenhet. Röjdykardivisionen genomför löpande bottenundersökningar och bärgning av oexploderad ammunition i sjöar och vattendrag i hela landet, säger Fredrik, insatsledare vid Röjdykardivisionen i Skredsvik.
När dykarna väl med hjälp av lyftsäckarna lyft upp lådorna från botten kan hängande på några meters djup bogseras till en plats där de kan dras upp nära stranden. Den sista biten dras röjdykarna upp lådan till strandkanten med handkraft.
– Den sista biten upp mot stranden använder vi en lång tamp, så att röjdykarna kan stå i skydd medan de drar upp lådan för det sista lyftet, säger Fredrik.
Destruktion av tändrören vid Sågebackens skjutfält.
Foto: Röjdykardivisionen/Försvarsmakten
Samtliga lådor bärgade och destruerade
Dykaren går ut i vattnet i strandkanten. Solen spelar genom det grunda bruna vatten mot trälådan med tändrör i det gröna nätet som ligger uppdraget på sandbottnen nära land. Han tar upp lyftanordningen som är fäst vid nätet ur vattnet och sätter fast den längst ut på grävmaskinens bom.
Det sista lyftet, från strandkanten in i bombkulan, sker med maskinförare och splitterskyddad grävmaskin från Göta ingenjörregemente.
– När lådan med tändrören väl är lastad och kulan är stängd och trycksatt kan vi köra den till Sågebackens skjutfält och spränga den, säger Fredrik.
Under veckan bärgas och destrueras samtliga tio lådor, med totalt 225 tändrör.