Lördag förmiddag, solen lyser och många förväntansfulla ungdomar har hittat till parkeringen utanför garnisonen. De bildar en kö och blir avprickade mot en besökslista. Här står framtida gruppbefäl och soldater, redo att kliva in på den plats där de inom kort kommer spendera mycket av sin tid.
Utprovning av kängor var ett moment under informationsdagen.
Foto: Azra Edin/Försvarsmakten
Under dagen får deltagarna information om den kommande värnpliktstiden, föreläsningar från Försvarshälsan om mental och fysisk hälsa, och även testa på att träna mot Försvarsmaktens fyskrav. De får också en rundvandring på garnisonen och se logementen, deras framtida boendemiljö. Deltagarna får även se stridshinderbanan, som under utbildningen kommer bli ett av flera prövande moment. Kängor provas ut och flera ur den nuvarande värnpliktigskullen deltog under dagen för att svara på frågor.
– I år deltog cirka 200 personer vid informationsdagen, vilket känns positivt. Att bjuda in till garnisonen och visa hur verksamheten fungerar tror vi bidrar till ett lugn och minskar eventuell stress inför inryck. Nästa gång de kommer hit så vet de hur det ser ut, de har träffat personalen och kommer känna igen sig. Ett viktigt syfte med dagen är att de ska förstå vilka förväntningar och krav de har på sig under sin militära grundutbildning för att själva kunna ta det ansvar som krävs säger Robin, bataljonsförvaltare.
Två vägar in till värnplikt
Det finns två vägar att gå för att genomföra värnplikten. Antingen via den ordinarie
antagningsprocessen med mönstring, eller då du själv gör en ansökan.
Lovisa till vänster och Mimmi till höger. Mimmi kommer genomföra värnplikten på Försvarsmedicincentrum och Lovisa på Älvsborgs amfibieregemente.
Foto: Azra Edin/Försvarsmakten
Två personer som blivit antagna till att genomföra värnplikten via den ordinarie antagningsprocessen är Mimmi och Lovisa. Mimmi ska rycka in som sjukvårdsgruppbefäl/förare och Lovisa inom sjöstrid och samband.
Hur känns det inför inryck?
– I början kände jag mig lite tveksam, men nu blir jag mer taggad. Det är skönt att få komma hit och få sina frågor besvarade, det minskar stressen, säger Lovisa.
– Innan jag kom hit visste jag inte riktigt vad min befattning kommer innebära, men nu får jag lite bättre förståelse. Det känns bra att få vara här och få prova på, säger Mimmi.
Ian och Elias har båda ansökt själva. Ian är 22 år och ska rycka in som amfibiegruppbefäl. Elias är 24 år och ska rycka in som amfibiesoldat.
Hur kommer det sig att du ansökte frivilligt?
– Omvärldsläget är det som motiverade mig till att frivilligt ansöka om att få göra värnplikten. Och få vara en del av något större. Jag ser fram emot tiden som kommer, att få pröva mina gränser och att få leda andra, säger Ian.
Ian till vänster och Elias till höger. De båda ska göra värnplikten på Älvsborgs amfibieregemente.
Foto: Azra Edin/Försvarsmakten
– Jag har velat bli soldat länge och har mönstrat tidigare, nu blev jag äntligen antagen. Jag känner mig motiverad och är särskilt taggad på att bada i iskallt vatten, säger Elias.
Här hittar du det du behöver veta inför inryck
Inför inryck är det viktigt att förbereda sig. Samlat på inför inryck vid Göteborgs garnison hittar du bland annat ett träningsschema, inrycksbroschyr och svar på de vanligaste frågorna.