Marinens slutövning för värnpliktiga igång

Just nu pågår marinens årliga slutövning för värnpliktiga, Swenex 25. Värnpliktiga sonaroperatören Axel är en av de som övas.
– Det känns kul att äntligen få komma ut på fartyg och göra allt som vi lärt oss under utbildningen i rätt kontext. Nu faller alla bitarna på plats, säger Axel, värnpliktig sonaroperatör HMS Koster.

båt
båt
Min pappa har gjort lumpen och jag har ända sedan jag var liten tänkt att jag ska göra lumpen själv. Jag har flera äldre syskon som inte gjort det och det känns fint att vara den i familjen som bidrar på det här sättet, säger Maria, sonaroperatör HMS Koster Foto: Ola Jacobsen/Försvarsmakten
båt
De värnpliktiga sonaroperatörerna Maria och Axel underhåller armarna på en av fartygets undervattensfarkoster. De utfällbara armarna används bland annat för att fjärrstyrt placera sprängladdningar vid sjöminor för att oskadliggöra dem, och nu ska den tvättas och fettas in så att utfällningsmekanismen fungerar som den ska under vattnet. Foto: Ola Jacobsen/Försvarsmakten
fjärrstyrd undervattensfarkost
Med hjälp av en fjärrstyrd undervattensfarkost kan besättningen ta sig fram till en misstänkt mina, både för att identifiera den och för att placera sprängladdningar invid den för att oskadliggöra den. Foto: Ola Jacobsen/Försvarsmakten

Det sjuder av aktivitet i Stockholms skärgård när Tredje och Fjärde sjöstridsflottiljen och Stockholms amfibieregemente ansluter till marinens årliga slutövning för värnpliktiga, Swenex 25. Stridsbåtar, korvetter och minröjnings- och stödfartyg far kors och tvärs över fjärdarna. Övningen omfattar moment till sjöss, på land och i luften – från västkusten till Finska viken och har över 2 000 deltagare.

Spanar efter misstänkta minor

Värnpliktiga sonaroperatören Maria har precis avslutat ett pass framför sonarskärmarna i fartygets stridsledningscentral, där hon spanat efter misstänkta sjöminor. Nu går hon utkik på manöverbryggan, kopplad med headset till fartygets inre kommunikationssystem. Hon har upptäckt en ny båt, som närmar sig fartyget och trycker in talknappen på bröstet.

– ManO, liten motorbåt i babord 120, avstånd litet, bäringsdragning höger, säger Maria i headsetet.

Manöverofficeren kvitterar och Maria fortsätter spana. Marinens slutövning har precis börjat men om en dryg vecka är den avslutad och med det är Maria och hennes värnpliktiga kamrater redo att tjänstgöra i ett krigsförband och bli en del av Försvarsmaktens operativa förmåga.

– Det är speciellt med omvärldsläget just nu, men det är inte något som jag kan påverka. Allt jag kan göra är att förbereda mig. Ju bättre förberedda vi är desto bättre läge är vi i om det väl skulle behövas. Min pappa har gjort lumpen och jag har ända sedan jag var liten tänkt att jag ska göra lumpen själv. Jag har flera äldre syskon som inte gjort det och det känns fint att vara den i familjen som bidrar på det här sättet, säger Maria, sonaroperatör HMS Koster.

Swenex 2025
Mathias Guss, fartygschef HMS Koster. Foto: Ola Jacobsen/Försvarsmakten

I fartygschefens stol på manöverbryggan sitter örlogskapten Mathias Guss.

– Det är alltid kul att följa individers utveckling ombord, speciellt värnpliktiga som kommer ombord på ett örlogsfartyg för första gången. Jag är imponerad av hur fort det går att gå från de första trevande stegen ombord till att idag bara någon vecka senare kunna vara väl förtrogna med många av de system och rutiner vi har ombord, säger Mathias Guss, fartygschef HMS Koster.

Marinen prövar sin framtida krigsorganisation

Under Swenex 25 tränar, stärker och prövar marinen sin framtida krigsorganisation.

– Förbandsutbildningen är vital för att dels kunna krigsplacera personal men också möjliggöra en bra grund för de som väljer att fortsätta i Försvarsmakten, säger örlogskapten Mathias Guss.

På pjäsdäck vårdar värnpliktiga vapenteknikern Sebastian eldröret på fartygets kanon tillsammans med en av de anställda sjömännen. 

– Vi tar bort rost som hade bildats på eldröret efter att vi skjutit med pjäsen för några dagar sen. Genom att ta hand om det får vi längre livslängd på eldröret, så det är viktigt att få bort allt utan att samtidigt förstöra eldröret. Det gäller att ha känsla för hur man kombinerar kemiska och mekaniska metoder, som att låta medlet verka och att borsta försiktigt med stålborste eller svamp, säger Sebastian, värnpliktig vapentekniker på HMS Koster.

Swenex 2025
– Det jag gillar allra bäst är att skjuta med fartygets pjäs, men det är också kul att gänga ror, alltså att styra fartyget. Det är svårt i början, men sitter man i några timmar så kommer man in i det bra och märker hur vinden påverkar fartyget på olika kurser. Det går in i ryggmärgen. Dessutom går tiden snabbt när man gängar ror för man är så koncentrerad, säger Sebastian, värnpliktig vapentekniker på HMS Koster. Foto: Ola Jacobsen/Försvarsmakten

Syftet med marinens slutövning är att testa och öva de värnpliktigas förmåga att ingå i krigsförband. Övningen stärker också ledning, logistik och samverkan mellan olika förband och nivåer inom marinen. Sebastian, värnpliktig vapentekniker, ser fram emot sin krigsplacering.

– Det känns bra att få en roll i krigsorganisationen. För mig är det ett sätt att hedra min äldre släktingar, som gjorde sin del när de var yngre. Jag vill hjälpa Sverige. Någon måste göra det och alla har sina olika roller i samhället, säger han.

Solen har precis gått ner över en stilla skärgård. Ombord minröjningsfartyget HMS Koster håller Felicia på att manövrera en av fartygets fjärrstyrda undervattensfarkoster från bryggvingen. Hon och hennes kollegor inom sonartjänstegrenen ska dyka med farkosten för att med dess kameror identifiera en misstänkt sjömina.

“Det känns lite som en radiostyrd båt”

– Det känns häftigt att få köra farkosten, det är inte många som får göra det. Det är kul också, det känns lite som en radiostyrd båt. Men det är svårare när det är mörkt eftersom man inte ser lika bra vilken riktning den pekar åt, säger Felicia, värnpliktig sonaroperatör.

Just nu pågår marinens årliga slutövning för värnpliktiga, Swenex 25, med över 2 000 deltagare. Syftet är att testa och öva de värnpliktigas förmåga att ingå i krigsförband. Efter godkänd övning kommer de vara redo att tjänstgöra i ett krigsförband och bli en del av Försvarsmaktens operativa förmåga.

– Jag vill bli krigsplacerad, det är därför vi har gjort allt som vi har gjort under värnplikten. Det känns som att vi är en del av besättningen nu, att det är tydligt nu vad min roll är och vad jag gör här, säger Felicia.