Det är starka känslor och många långa kramar på Bergapiren när besättningen tar farväl av sina kollegor och anhöriga, inför den två månader långa insatsen. Som en del av Natos minröjningsstyrka SNMCMG1, ställs HMS Kullen och dess besättning under de kommande två månaderna under Natos direkta befäl.
– Det känns helt naturligt att vi, Sverige, som känner närområdet som vår egen bakgård aktivt bidrar in i Natos stående marina styrkor med de resurser som marinen förfogar över. Som sjöofficer ser jag också nyttan av att våra fartyg med sensorer och system, aktivt bygger en lägesbild i ett viktigt havsområde i norra Europa, säger kommendör Martin Göth, chef Fjärde sjöstridsflottiljen.
Örlogskapten Cecilia Eklund, fartygschef HMS Kullen
Foto: Ola Jacobsen/Försvarsmakten
Tröstande kram stillar tårarna
På manöverbryggan på HMS Kullen svallar känslorna medan fartyget lämnar kajen. En tröstande kram från en kollega stillar tårarna och snart är den högtidliga och lite vemodiga stämningen från losskastningsceremonin bytt mot skratt och vardagens sysslor. Pjäsen, fartygets kanon, ska klargöras för skjutning. Sonaroperatören Martin går utkik på bryggan.
– Jag ser mest fram emot att röja riktiga minor. Det är det jag tog anställning för att göra och det är det som hela fartyget går ut på. Får vi göra det så levererar vi det vi ska, säger Martin.
Fartygschefen, örlogskapten Cecila Eklund, lägger till:
– Det är viktigt för oss inom alliansen att visa närvaro i Östersjön. Och som den Östersjönation med längst kuststräcka så bidrar vi med mycket kunskap in i styrkan.
Fanny, ledningssystemsoperatör på HMS Kullen.
Foto: Foto: Ola Jacobsen/Försvarsmakten
“Varje pusselbit är viktig”
– Som en del av alliansen är vi en del av ett större säkerhetspolitiskt sammanhang där varje pusselbit är viktig i att bygga ett robust och tydligt gemensamt försvar. Gränsen mot Ryssland går genom Östersjön och det är av stor vikt att att Natos stående styrkor visar närvaro här i vårt närområde, säger kommendör Martin Göth.
I stridsledningscentralens sambandshörna ombord HMS Kullen sitter ledningssystemsoperatören Fanny. Som för många i besättningen är deltagandet i SNMCMG1 hennes första längre insats.
– Det ska bli spännande att testa på något nytt, och att få lära känna alla i besättningen bättre. Det längsta jag någonsin varit borta hemifrån tidigare är en månad. Men hemlängtan kan man ju ha även om man bara är borta en vecka. Det handlar om att hitta sätt att hantera den. Själv försöker jag vara i nuet. Och jag vet att jag kommer få träffa min mamma och pappa och syskon senare.