Göta trängregemente, T 2, var det första förbandet att utrustas med det nya systemet när det nu rullar ut på bred front i armén. Systemet har sedan tidigare tilldelats till enstaka förband, men när nu en större andel av arméns förband ska pårustas märks att intresset för systemet är stort.
Soldaterna får nu känna hur systemet fungerar och det skiljer sig från M90, och det finns redan en detalj som är särskilt uppskattat.
– Knäskydden verkar vara riktigt bra anpassade för vad vi gör, säger en av soldaterna.
MSU 24 har påsydda knäskydd, en uppskattad detalj.
Foto: Victor Hilding/Försvarsmakten
Ett komplett uniformssystem
MSU 24 är ett komplett uniformssystem, från underkläder till förstärkningsplagg, som är anpassade för att bland annat klara av extrem kyla. Det har tagits fram i samarbete med Norge, Finland och Danmark, och samtliga länder kommer ha samma uniformssystem bortsett från kamouflaget som skiljer dem åt.
Elisabeth Skoglund, regementschef Göta trängregemente.
Känslan av första
Foto: Victor Hilding/Försvarsmakten
Systemet är anpassat för både män och kvinnor, vilket är särskilt viktigt för Göta trängregemente som har en förhållandevis stor andel kvinnliga soldater.
– Det är ett viktigt arbetsverktyg som alltid måste fungera, oavsett om vi marcherar, bär tungt, åker skidor eller strider. Därför är det också spännande att se hur systemet kommer mottas av våra kvinnliga soldater, som nu får ett system anpassat bland annat efter dem, säger Elisabeth Skoglund, regementschef Göta trängregemente.
Den första upplevelsen
Delar av de soldater som fått ut systemet har redan hunnit få den första känslan av de olika plaggen. Några av regementets anställda soldater och befäl har bland annat genomfört omhändertagande av stridsskadade. Momenten är bitvis tunga för soldaterna, som bland annat måste lyfta skadade stridsparskamrater på bår till ett fordon för avtransport. Därmed ställs kräver momenten mycket rörelser och obekväma ställningar när de skadade soldaterna ska undersökas, kläs av stridsvästen och läggas i framstupa sidoläge.
– Knäskydden hjälper mycket, till och med när man inte har satt i tillsatsen. Även när vi är på asfalt gör det stor skillnad, säger en av soldaterna.
– Vi har ju väntat ett tag, så det är klart att man funderar och tänker på hur det ska fungera och hur det kommer att kännas, tillägger en av soldaterna.
Fuktavvisande egenskaper viktigt
Rebecka Insulander, fältkock, har precis omhändertagit en skadad soldat under ett liknande moment som genomförs i skogen. Hon tycker det är roligt att nu få använda det nya systemet.
– Jag har inte testat hela systemet, men underplaggen ska varit väldigt sköna och luftiga, särskilt på överkroppen. Sen har vi inte hunnit öva till exempel strid i bebyggelse ännu, men då tror jag att knäskydden vara väldigt sköna att ha, säger hon.
Beata Bergman, plutonchef, är på annan plats och går som skjutinstruktör. Under dagen är temperaturen runt 20 grader, och himlen fri från moln. Hon rör sig mycket för att följa soldaterna, vilket just idag ställer stora krav på att plaggen kan hantera den värme och fukt som skapas.
– Jag upplever att den är väldigt bra. Det torkar väldigt snabbt. Det märks att materialet torkar upp snabbare än med M90, säger hon.
Didrik Andersson, soldat på regementet, är även han positiv till uniformssystemet, och föredrar en detalj särskilt mycket.
– Inom min tjänst står jag mycket på knäna, så det är superbra med knäskydden. Man kan dessutom justera höjden på dem, en detalj som verkligen gör skillnad, säger han.
M90 blir kvar under lång tid
Även om den nya uniformen nu successivt införs kommer Försvarsmaktens befintliga uniformssystem, modell 90, att under lång tid vara basklädsel för all personal som inte verkar i stridande befattning, alltså för alla som har sin huvudtjänst i staber och garnisonsförvaltningar och liknande.