Svensk general till SHAPE

Nu får Sverige en ny National Military Representative vid SHAPE i Mons.
Brigadgeneral Anders Svensson, idag ställföreträdande arméchef, tillträder befattningen i augusti.
– Det ska bli superintressant, speciellt som vi nu sedan tre månader är allierade, säger han.

Anders Svensson
Anders Svensson
Brigadgeneral Anders Svensson besöker utbildningen av ukrainska minröjare i Litauen våren 2023 Foto: Försvarsmakten
Anders Svensson
Ställföreträdande arméchef brigadgeneral Anders Svensson Foto: Erik Löfgren/Försvarsmakten

SHAPE (Supreme Headquarters Allied Powers Europe) är Natos militära högkvarter, beläget i belgiska Mons. Här ska Anders Svensson arbeta minst de kommande två åren som Sveriges och Försvarsmaktens representant.

– Huvudsakligen kan man säga att jag kommer vara bryggan mellan SHAPE och Försvarsstaben inom den operativa verksamheten. Det känns fantastiskt roligt att få göra det här under min karriär, även om jag verkligen trivts med att vara ställföreträdande arméchef. Armén som jag nu lämnar står i och inför en enorm tillväxt och som arméknekt i hjärtat kommer det bli spännande att följa den från sidan, säger Anders Svensson.

Han efterträder överste Anders Byrén och blir nu den första svenska flaggofficeren i rollen som nationell militär representant, men betonar att det inte stannar vid honom.

– Det är nu vi kommer börja bemanna både militära och civila rader vid SHAPE men också vid andra Nato-högkvarter som de olika Joint Forces Command såväl som vid LANDCOM, AIRCOM och MARCOM. Det blir en omställning för oss som allierade och som Försvarsmaktsanställda.

Vem som blir ny ställföreträdande arméchef är i skrivande stund inte klart – till skillnad från när Anders Svensson börjar sin resa mot det nya jobbet.

– Vid en noga uträknad tidpunkt, tidigt den 22 augusti rullar en väl packad bil de 115 milen mot Belgien. Det är jag och två av sönerna i den, allt medan hustrun och tre söner tar flyget samma kväll. Har jag räknat rätt så synkar det vår ankomst, säger Anders Svensson.