Skönljudande succé på Gotland

Inför ett nästan fullsatt Wisby Strand uppträdde på lördagseftermiddagen US Army Europe and Africa Band and Chorus.
I publiken: brigadgeneralerna Bryony Terrell och Mattias Ardin, som var helt överens.
– Ett fantastiskt uppträdande och ett ljudligt bevis på de goda relationerna mellan våra länder.

United States Army Europe and Africa Band and Chorus är baserade i Sembach, Tyskland och gör över 200 spelningar om året. Foto: Terrance Evans/USAEUR-AFR Band and Chorus
Brigadgeneralerna Mattias Ardin och Bryony Terrell intervjuas om Gotlands militära utveckling och öns betydelse för Nato. Foto: Terrance Evans/USAEUR-AFR Band and Chorus
US Army håller på att omsätta sina paraduniformer. Den nya, grönare, återkopplar mer till hur de såg ut i mitten av 1900-talet. Foto: Terrance Evans/USAEUR-AFR Band and Chorus
United States Army Europe and Africa Band and Chorus är baserade i Sembach, Tyskland och gör över 200 spelningar om året. Foto: Terrance Evans/USAEUR-AFR Band and Chorus

Brigadgeneral Bryony Terrell, US European Command Deputy Director for Global Partnering var värd för konserten med US Army Europe and Africa Band and Chorus. De har under två veckor spelat på olika platser i Sverige och Danmark. Nu var det Gotlands tur som sista stopp på turnén. Under besöket på ön hann Terrell också besöka Gotlands regemente P 18 och träffa överste Dan Rasmussen och regementsförvaltare Daniel Martell, som bland annat förevisade Stridsfordon 90 och Stridsvagn 122; fordon som imponerade på C-5A- och C-17-piloten Terrell.

 – Hängivenheten hos regementets personal är slående, viljan att försvara Gotland är så tydlig. Och nu förstår jag till fullo öns strategiska läge och varför den kallas för världens största osänkbara hangarfartyg, säger Bryony Terrell.

US Army Europe and Africa Band är en orkester med omkring 50 heltidsanställda musiker och sångare – som alla är soldater i grunden. Konserten bjöd på en bred blandning - allt från militärmarscher till en version av Totos ”Africa”, som slog originalet med hästlängder. Den verkliga publikfavoriten var ändå ett svängigt ABBA-medley, som fick hela Wisby Strand på fötter.

– Sverige och Försvarsmakten har sedan tidigare ett långvarigt och djupt samarbete med de olika försvarsgrenarna i USA. Det samarbetet kommer fördjupas nu när vi inte längre är partners utan allierade. Vi blir starkare tillsammans, säger ställföreträdande rikshemvärnschefen Mattias Ardin.

– Jag instämmer helt. Vi blir precis som Mattias säger starkare tillsammans, säger Bryony Terrell.