Historiska hundekipage

Tävling i patrull, sök och lydnad

I veckan genomfördes det första försvarsmaktsmästerskapet i hundtjänst för kontinuerligt tjänstgörande soldater med tjänstehundar. Hundekipagen tävlade i patrull, sök och lydnad under den två dagar långa tävlingen.

Hund och hundförare
Hund och hundförare
Kasper Andersson och FM Omsy stannar till under patrulleringen. Foto: Therese Åkerstedt/Försvarsmakten
hund i skottkärra
Simon Steinsson och FM Nixon klarade skottkärran och vann patrullklassen och lydnaden. Foto: Therese Åkerstedt/Försvarsmakten
hund springer med hundförare
Carl Nilsson och FM Moldi tävlade för Blekinge flygflottilj. Foto: Therese Åkerstedt/Försvarsmakten

Försvarsmaktens hundtjänstenhet (FHTE) arrangerade mästerskapet där patrullhundarna testades i patrullering med bland annat vind- och spårupptag. Sökhundarna fick genomföra byggnads-, fordons- och områdessök. Alla genomförde ett gemensamt lydnadsmoment och en avslutande biathlon med löpning och olika former av hinder.

– Momenten är utvalda från de prov hundarna respektive hundförarna gör under utbildningen, även om momenten är anpassade till tävlingen. Vi vill stimulera soldaterna att lägga lite extra tid på att träna hundarna. Det är första året vi genomför mästerskapet och vi hoppas det sprider sig så att fler anmäler sig, säger tävlingsledaren Per-Arne Bergström från FHTE.

Totalt kom 15 ekipage från sex förband till start. Även om det är en tävling för hundförare så är all hundtjänstpersonal välkomna att följa tävlingen.

– Vi vill samla hundförare och annan hundtjänstpersonal från hela Försvarsmakten så de får en möjlighet att träffa kollegor från andra förband för att utbyta erfarenheter och få en starkare gemenskap. Målsättningen är att hundförarna stannar längre i befattningen och att vi rekryterar fler hundförare, säger Per-Arne Bergström.

Ekipagen väl över godkänt

Försvarsmaktens tjänstehundar tränas i funktionell lydnad men testades under tävlingen i planlydnad med domarbedömning. Dessutom ingick ett överraskningsmoment som innebar att hunden skulle apportera en tvättsvamp, vilket hundförarna fick veta dagen innan så att de fick en chans att öva.

– Hundekipagen fick generellt bra resultat, alla var väl över godkänt i lydnad. Vi ville få in tävlingsmomentet med poängbedömning och publik, så att man lär sig hantera nervositet, säger Per-Arne Bergström.

Skaraborg flygflottilj tog alla pallplatser i lydnadsmomentet, något som hundförarna förklarade med att de tränar grupplydnad varje dag. Kasper Andersson och Försvarsmaktens (FM) Omsy blev tvåa i lydnad och trea totalt i patrull.

– Vi var tre från flottiljen som anmälde oss direkt, Omsy tycker att det är jättekul och det är jag som har varit mest nervös. Att vara hundförare är väldens bästa jobb, det finns inget bättre än när människa och hund jobbar ihop, säger Kasper Andersson.

Hans kollega Simon Steinsson och FM Nixon vann både lydnaden och patrulltävlingen.

– Det har varit superkul och väldigt bra arrangerat. Vi hade en bra känsla och Nixon har varit motiverad hela tiden och hållit en hög lägstanivå, säger Simon Steinsson.

Hundar, hundekipage, tävling
Hundar, hundekipage, tävling
FM Lubba från SWEDEC söker av en lastbil. Foto: Therese Åkerstedt/Försvarsmakten
Hundar, hundekipage, tävling
Douglas Liljegren (F 17) balanserar med en lugn FM Kebbe. Foto: Therese Åkerstedt/Försvarsmakten
Hundar, hundekipage, tävling
Hundekipagen fick möjlighet att svalka sig i en branddam längs biathlonbanan. Foto: Therese Åkerstedt/Försvarsmakten

Totalförsvarets ammunitions- och minröjningscentrum (SWEDEC) tog hem både första och andraplatsen i sökklassen. Inför det avslutande biathlonmomentet ledde Katarina Norberg och FM Lubba med några få poäng före sin kollega, och de lyckades behålla förstaplatsen.

– Vi är inte vana att jobba under tidspress så jag fick mana på henne lite under fordonssöket. Tävlingen är jättekul, särskilt att få träffa andra hundförare och utbyta idéer och tankar, säger Katarina Norberg.

Vad gör Lubba till en bra sökhund?

– Lubba är alltid glad och positiv med en energi som aldrig tar slut, det gäller att fokusera den på rätt sätt. Hon är lätt att ha med på exempelvis skolor eller om man söker i publika områden, säger Katarina Norberg.

Nästa år får fler hundekipage möjlighet att delta i tävlingen och målsättningen är att alla förband med tjänstehundar ska delta.

Hundar, hundekipage, tävling
Resultatlista
Sök (uppställda till vänster):

Guld: Katarina Norberg & FM Lubba/SWEDEC

Silver: Johan Hellström & FM Nexa/SWEDEC

Brons: Tomas Jansen & FM Nila/Livgardet

Patrull

Guld: Simon Steinsson & FM Nixon/Skaraborgs flygflottilj

Silver: FM Nike/Blekinge flygflottilj

Brons: Kasper Andersson & FM Omsy/Skaraborgs flygflottilj

Lydnad (svarta pokaler)

Guld: Simon Steinsson & FM Nixon/Skaraborgs flygflottilj

Silver: Kasper Andersson & FM Omsy/Skaraborgs flygflottilj

Tim Pettersson & FM Night/Skaraborgs flygflottilj