Amerikanska marinkåren samövar med svenska amfibiesoldater

Övningen Archipelago Endeavor 22 är i full gång där 120 amerikanska marinkårssoldater övar med ett hundratal amfibiesoldater från Stockholms amfibieregemente. I år är det fjärde gången övningen genomförs.

ytsim
ytsim
I dagarna har det bland annat genomförts ytsim tillsammans. Foto: Ditte Boysen Ruge/Försvarsmakten
Marinkårens ankomst
Marinkårens ankomst till Skavsta inför Archipelago Endeavor 21. Foto: Victor Persson/Försvarsmakten

Samarbetet ger unika möjligheter att utbyta erfarenheter mellan de amerikanska och svenska enheterna. Övningar som denna stärker relationerna, ger kunskap om varandras förmågor och respektive lands materiel.

Soldaterna kastade sig utan tvekan från en stridsbåt 90 ut i det mörka och inte särskilt varma vattnet för att simma, tills de blev upphämtade av stridsbåten och hjälpte varandra ombord igen.
Soldaterna kastade sig utan tvekan från en stridsbåt 90 ut i det mörka och inte särskilt varma vattnet för att simma, tills de blev upphämtade av stridsbåten och hjälpte varandra ombord igen. Foto: Ditte Boysen Ruge/Försvarsmakten

Skärgårdsmiljön utmanar

Det är inte en slump att övningen utförs i Stockholms skärgård. Skärgården här är unik med sina många öar, jämfört med de platser och miljöer de amerikanska marinkårssoldaterna är vana att arbeta i. Därför är det en värdefull plats för att öva ihop. Vilket i förlängningen också kommer bidra till ökad effekt för försvaret av Sverige.

– I år ligger fokus på att öva funktioner istället för att som tidigare år öva manövrering med skyttekompani tillsammans. Det vill säga att övningen innehåller fler täter än tidigare års övningar, säger kapten Anton Söder, planeringsofficerare vid Stockholms amfibieregemente.

Första veckan avklarad

Totalt är amerikanarna här under tre veckor. Under första veckan var det fokus på att lära känna varandra, vapensystemen och stridsteknikerna. Utöver det fick de amerikanska kollegorna genomföra utbildningen ”kvalificerad passagerare” i vattenhallen, för att få åka med i den svenska stridsbåt 90.  Nu kliver övningen in i andra veckan och det är dags att ta steget ut i skärgården.

– Vi kommer samöva funktioner som till exempel prickskytte, hantera och röja oexploderad ammunition, dykeri och spaningstjänst, säger Anton Söder.

Övningen är en del av den avsiktsförklaring som tecknades mellan Sverige och USA på politisk nivå 2016.